Marine VS voor 18 miljoen dollar getild

Begin november 2013 werd voormalig medewerker van de US Navy Ralph Mariano veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf en het terugbetalen van 17.957.000 dollar. Dit bedrag had hij – met enkele medeplichtigen – de marine afhandig gemaakt door te zorgen dat opdrachten terecht kwamen bij het bedrijf ASFT, waarna een deel van het geld naar de partners-in-crime vloeide. De oprichter en algemeen directeur Anjan Dutta-Gupta (1953) van Advanced Solutions for Tomorrow werd in februari 2011 tegelijk met Mariano gearresteerd. Naast de financiële schade verloren meer dan 100 mensen hun baan toen ASFT ophield te bestaan.

Ralph Mariano

Ralph Mariano

Mariano (1958) gaf Russel Spencer, een softwarespecialist bij NAVSEA, opdracht om voor miljoenen aan frauduleuze facturen aan ASFT te sturen, die werden betaald uit geld dat ASFT van de marine kreeg voor diverse projecten. Spencer sluisde een deel van het geld door naar Mariano. Deze liet zich tussen 2004 en 2011 onder andere tweewekelijks 3.500 dollar cash betalen. Mariano gaf duizenden dollars uit aan goktrips naar Aruba, Mexico en Las Vegas, besteedde meer dan een ton aan dure sigaren en was een graag geziene gast in dure restaurants en exclusieve stripclubs.

De aanklager constateerde dat het jaarinkomen van ruim 150.000 dollar voor Mariano schijnbaar niet genoeg was. Zijn hebzucht zette hem aan tot de frauduleuze praktijken, waarvoor de rechter niet bereid was enige clementie te betrachten. Niet alleen had hij zichzelf opgewerkt tot wetsovertreder, ook enkele familieleden hebben hun strafblad aan hem te danken. De frauduleuze facturen stonden veelal op naam van nep-bedrijven van familie en vrienden. Zo ontving zijn 82-jarige vader ruim 2,5 miljoen dollar en vloeide er bijna 1,7 miljoen naar bedrijven van zijn broer Joseph. Bij een bedrijf van zijn zus Michelle kwam een bescheiden 200.000 dollar binnen. Vennootschappen van de CEO van ASFT ontvingen ruim 2,4 miljoen en nog eens een half miljoen kwam terecht bij de bevriende advocaat Mary O’Rourke.

bron: Providence Journal (Mike McKinney), FBI

Reacties zijn gesloten.