Mannen VimpelCom vallen om

Begin november 2015 werd oud-topman Jo Lunder van de in Nederland gevestigde telecomreus VimpelCom aangehouden op het vliegveld van Oslo in verband met verdachte betalingen bij het verkrijgen van toegang tot de Oezbeekse mobiele telecommarkt in de tweede helft van de jaren ’00. Ook het Zweeds-Finse TeliaSonera en het Russische MTS zouden zich toegang tot die markt hebben verworven door tientallen miljoenen dollars te betalen aan bedrijven die werden gecontroleerd door presidentsdochter Gulnara Karimova.

VimpelCom NasdaqEen dag later stapte Rabobank-commissaris Henk van Dalen uit eigener beweging op; hij was financieel bestuurder van het aan de Nasdaq genoteerde Russische belbedrijf VimpelCom en collega van Lunder toen deze affaire speelde. Van Dalen, tevens commissaris bij Macintosh, Avebe, Evides en de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij, stapte op omdat ‘commissarissen boven iedere twijfel verheven behoren te zijn’, zo liet de bank in een verklaring weten. Naast de VS, Zwitserland, Zweden en Nederland, is ook Noorwegen nu een onderzoek gestart. Het Noorse staatsbedrijf Telenor is met 33 procent van de aandelen één van de grootste aandeelhouders van VimpelCom. De minister van Handel en Industrie Monica Maeland zei onlangs het vertrouwen op in Telenor bestuursvoorzitter Svein Aaser vanwege dit dossier. 

VimpelCom is een van de grootste telecombedrijven in Rusland met een omzet van rond de 20 miljard euro en ruim 200 miljoen klanten. Het bedrijf is actief in zo goed als de hele voormalige Sovjet-Unie, tal van Afrikaanse landen en in Italië en Noorwegen. Het heeft zijn hoofdkantoor in The Rock aan de Zuidas. Bij de bekendmaking begin november van de resultaten over het derde kwartaal bleek dat het bedrijf 900 miljoen dollar opzij heeft gezet voor eventuele boetes in de Verenigde Staten en Nederland. Het bedrijf leed daardoor een verlies van 1 miljard dollar. In het derde kwartaal van 2014 bedroeg de winst nog ruim 100 miljoen dollar. Amerikaanse, Zwitserse en Nederlandse autoriteiten hebben honderden miljoenen aan banktegoeden van het bedrijf bevroren. Zo zou Nederland 650 miljoen euro willen terughalen die ten onrechte is weggelekt naar de  corrupte activiteiten in Oezbekistan.

bron: NOS, de Volkskrant (Gerard Reijn), NRC (Joep Dohmen, Hanneke Chin-A-Fo)

Reacties zijn gesloten.