Anton Schlecker
Anton Schlecker

De Duitse zakenman Anton Schlecker (1944), grondlegger van de drogisterijketen Schlecker, nam in 1965 als meesterslager de slagerij van z’n ouders over. In 1975 begon hij een drogisterij in Kirchheim unter Teck. Twee jaar later waren er al meer dan 100 winkels en in 2003 meer dan 13.000 door heel Europa met 50.000 werknemers. In 2011 had hij met 11.000 zaken in Duitsland 70% marktaandeel. In Oostenrijk, Nederland, Denemarken, Spanje, Frankrijk, Italië, Portugal en Oost-Europa maakten ook nog eens 3.000 drogisterijen deel uit van zijn keten. Tevens was er een webwinkel en groothandel opgetuigd binnen het bedrijf. Zijn vrouw Christa en kinderen Lars en Meike werken ook in het bedrijf. Door Forbes werd zijn vermogen in 2011 geschat op 3,1 miljard dollar.

Schlecker kinderen ontvoerd

In 1987 werden Schleckers kinderen gekidnapt. Na betaling van een losgeld van 9,6 miljoen D-mark werden ze heelhuids vrijgelaten. Elf jaar later werden Wilhelm Hudelmaier en Herbert Jacoby gearresteerd en veroordeeld voor de ontvoering.

Veroordeling ontduiken CAO

In 1998 kregen Anton en Christa Schlecker een voorwaardelijke gevangenisstraf van 10 maanden en een boete van 1 miljoen euro voor het betalen van te lage salarissen. Naar hun werknemers deden ze het voorkomen dat ze ‘normale marktconforme’ lonen betaalden, maar in werkelijkheid waren ze lager. De rechtbank in Stuttgart bestempelde deze praktijk als fraude.

Schlecker winkel Anton Schlecker
Schlecker winkel

Prijsstunter krijgt het zwaarder

Het imago van goedkope producten en slecht betaalde medewerkers was niet bevorderlijk voor de verkoop. Klanten kozen voor andere formules, maar er waren ook concurrenten die zelfs nog onder de Schlecker-prijzen doken. Vanaf 2009 ging het bergafwaarts en Anton Schlecker had het gevoel dat het einde onafwendbaar was. Hij besloot daarop zo veel mogelijk vermogen veilig te stellen en begon met het toekennen van een maandsalaris van 60.000 euro aan z’n vrouw. Ook in 2010 vertonen de resultaten een neerwaartse trend en wordt er een herstructureringsplan opgesteld.

Doek valt in 2012

In januari moest de drogisterijketen een faillissementsaanvraag indienen om zich te verzekeren van bescherming tegen schuldeisers, waaronder inkoopverbond Markant, die nog een vordering op Schlecker heeft van tientallen miljoenen. Anders dan in de VS is het in Duitsland niet erg gebruikelijk dat een eigenaar zelf het faillissement van zijn bedrijf aanvraagt.

In juli oordeelde de rechtbank dat Schlecker niet meer aan haar betalingsverplichtingen kon voldoen en werd de familie Schlecker failliet verklaard: het grootste faillissement in de Duitse naoorlogse geschiedenis. 25.000 mensen verliezen hun baan.

In Duitsland en diverse andere Europese landen werden delen van de winkelketen overgenomen. De Oostenrijkse investeringsmaatschappij Tap 09 nam winkels over in Oostenrijk, Italië, Polen en Luxemburg. De curator verkocht 104 drogisterijen van de Schlecker-dochter IhrPlatz aan de Duitse drogisterijgroep Rossman en 109 aan de Oostenrijkse detailhandelaar MTH. In Frankrijk nam Système U een aantal zaken over.

Jaren later start de rechtszaak

In het liquidatieonderzoek kreeg de curator lucht van paulianeus handelen door de eigenaar. Hij zou niet allen zijn ega een vorstelijk maandsalaris hebben gegeven, maar ook onroerend goed en auto’s op naam van familieleden hebben gezet. In opdracht van de officier van justitie van Stuttgart zijn invallen gedaan in achttien woningen en vier bedrijfspanden van Schlecker en dertien andere personen, waaronder familieleden.

Medio april 2016 werd Anton Schlecker officieel beschuldigd van faillissementsfraude. Hij zou zijn bedrijf opzettelijk failliet hebben laten gaan, miljoenen hebben weggesluisd en met de boekhouding hebben geknoeid om dat aan het zicht te onttrekken. In totaal zo’n 20 miljoen euro zou hij hebben weggesluisd. De Duitse justitie bestreed dat Schlecker in 2012 werkelijk persoonlijk bankroet ging. Eind 2015 werd al bekend dat de oprichter in 2011 €800.000 aan zijn kleinkinderen schonk. Ook zette hij zijn huis van €2 miljoen op naam van zijn vrouw en schonk hij zijn zoon een lap grond.  

bron: Forbes, Wikipedia, wa.de, retaildetail.eu, retailnews.nl, FD (Saskia Jonker), Distrifood (Herman te Pas)


Reacties

Schlecker, Anton — Geen reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>