Voor de financiële crisis in Azië van 1997 was de Indiër Rakesh Saxena (1951) in destijds booming Thailand een pionier in het arrangeren van fusies en overnames, onder andere samen met de Saoedische wapenhandelaar Adnan Khashoggi.

In zijn latere rol als adviseur luidde hij de ondergang in van de Bangkok Bank of Commerce in 1996. Toen hij daarvoor werd aangeklaagd, vluchtte hij naar Canada waar hij later dat jaar werd opgepakt in het ski-oord Whistler in Britisch Columbia. Zijn uitzettingproces zou het langste worden in de Canadese geschiedenis.

Vechtend tegen z’n uitzetting

Het grootste deel van die tijd stond hij onder huisarrest, wat hem niet belette zich te roeren in de effectenhandel, met name door waardeloze aandelen aan te bieden om investeerders om de tuin te leiden. Hij deed dat samen met ervaringsdeskundigen als bankrover Luke Sommers en twee eerder veroordeelde effectenhandelaren, Don Rutledge en Stephen Taub.

Ook zou hij – zij het telefonisch door zijn huisarrest – betrokken zijn geweest bij het veranderen van de General Commerce Bank in Wenen in een boiler room, waardoor aandeelhouder Hypo Alpe Adria Bank in grote problemen kwam.

Zelfs wist hij Canada internationaal voor schut te zetten door een militaire coupe in Sierra Leone te plannen vanuit een politiecel. Hij moest z’n plannen afblazen toen ze uitlekten in de media. Tegen de verslaggevers vertelde hij lichtelijk geamuseerd dat er in de voorwaarden van zijn vrijheidsberoving niets stond over het plegen van coupes in den vreemde … Het gênante was, dat hij daarin volledig gelijk had.

Eindelijk terug in Bangkok

Nadat Rakesh Saxena het proces tegen zijn uitzetting in Canada na 13 jaar verloor, kwam hij in 2009 terug in Thailand. Daar kon het proces tegen hem eindelijk beginnen op grond van de aanklacht uit 1996. Saxena werd verdacht van de verduistering van grote sommen geld, waardoor de Bangkok Bank of Commerce – met 3 miljard dollar aan oninbare leningen – omviel. Zelf zou hij meer dan 50 miljoen dollar weg hebben gesluisd.
Het faillissement van de bank deed destijds de waarde van de Thaise munt dalen en was mede aanleiding tot de financiële crisis in Azië vanaf 1997.

Rakesh Saxena
Rakesh Saxena

In juni 2012 werd de “Geldtovenaar”, zoals Saxena in de Thaise media wordt genoemd, schuldig bevonden aan effectenfraude en verduistering in de periode 1992-1995 bij de Bangkok Bank of Commerce. Hij assisteerde de voormalig president van de bank met het regelen van dubieuze leningen aan vriendjes. Krirkkiat Jalichandra werd daarvoor in 2007 al veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 jaar.

Het gerechtshof in Bangkok veroordeelde hem tot 10 jaar cel en het betalen van een boete van 32.000 dollar en compensatie van 35,9 miljoen dollar aan de staatsbank Krung Thai Bank, waarin  de failliete Bangkok Bank of Commerce in 1998 is opgegaan. Als hij voor dit laatste bedrag in gebreke blijft, wacht hem nog 2 jaar extra gevangenisstraf.
Het hof oordeelde dat Saxena “de economie van Thailand had beschadigd”.

Saxena ontkende schuldig te zijn en kondigde aan in beroep te gaan.

bron: Reuters, The Irrawaddy (Thanyarat Doksone), The Asian Age/Reuters, Vancouver Sun (David Baines)


Reacties

Saxena, Rakesh — Geen reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>