Na Madoffs arrestatie werd De la Villehuchet wanhopig over het verlies van zijn cliënten. Op de ochtend van 23 december 2008 werd hij dood gevonden in zijn kantoor aan Madison Avenue.

Jeffry Picower, die er samen met Carl Shapiro voor had gezorgd dat Madoff door kon dringen tot mensen met geld in Florida en zelf ook miljarden overhield aan zijn beleggingen bij Madoff, werd op zondag 25 oktober 2009 dood aangetroffen in het zwembad van zijn huis in Palm Beach.

Mark Madoff werd op de ochtend van 11 december 2010 dood gevonden in zijn appartement in New York.

De als curator aangestelde Irving Picard zou nog jaren nodig hebben om gelden terug te vinden en te vorderen om zoveel mogelijk gedupeerden te kunnen compenseren. Op de 162 pagina’s lange lijst – door het Jewish Journal uit Los Angeles Swindler’s List genoemd – met ongeveer 14.000 effectenrekeningen stonden Larry Silverstein, de nalatenschap van John Denver, acteur John Malkovich, de joodse liefdadigheidsinstelling voor vrouwen Hadassah, Madoffs advocaat Ira Sorkin en honderden trustfondsen, goede doelen, pensioenplannen, maar ook rekeningen voor Madoffs kleinkinderen en de kleinkinderen en weduwen van zijn beste vrienden.

Peter Madoff (1945) bekende schuld op 29 juni 2012 en werd eind december 2012 veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf. Hij komt in januari 2023 weer vrij.

Eind 2014 kregen vijf medewerkers van Madoff hun straf te horen, nadat ze in maart schuldig werden bevonden. Computerprogrammeurs George Perez (1966) en Jerome O’Hara (1963) kregen een gevangenisstraf van 30 maanden voor het vervalsen van de rekeninggegevens en de beleggingsadministratie. Voormalig accountmanager JoAnn Crupi (1961) en Madoff’s secretaresse Annette Bongiorno (1948) kregen beiden 6 jaar cel. Daniel Bonventre (1943) kreeg de hoogste celstraf, 10 jaar. Bovendien werd er voor tientallen miljarden van de veroordeelden verbeurd verklaard. Feitelijk een symbolisch bedrag: (ook) zij zijn nu voor de rest van hun leven failliet.

Rechter Laura Taylor Swain kreeg de nodige kritiek op de relatief lichte celstraffen. Zo kreeg Annette Bongiorno minder dan de 8 tot 10 jaar waarom haar advocaat had gevraagd tegenover een strafeis van 20 jaar van de aanklager.

Voordat Madoff zich in New York vestigde

Bernard en Ruth Madoff
Bernard en Ruth Madoff

Na de middelbare school ging Bernie naar de University of Alabama, maar keerde na een jaar terug naar New York. Daar haalde hij aan Hofstra College in 1960 een graad in politieke wetenschappen. Inmiddels was hij ook in het bezit van de juiste papieren om in effecten te mogen handelen. Een maand na zijn afstuderen richtte hij zijn bedrijf op Wall Street op met een lening van 50.000 dollar van zijn schoonvader: Bernard L. Madoff Investement Securities.

In november 1959 trouwde Bernie Madoff met Ruth Alpern. Ze kenden elkaar van Far Rockaway High School en woonden allebei in Laurelton.

bron: boek “De man die 65 miljard stal – de ondergang van Bernard Madoff” (Erin Arvedlund, Uitgeverij Bert Bakker, 2010), Wikipedia, Bloomberg

:: advertentie ::


Reacties

Madoff, Bernard — Geen reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.