Begin februari 2014 bepaalde de rechtbank in Den Bosch dat Roger Lips opnieuw de cel in moest. Hij zou zich niet houden aan de plicht om de curatoren van zijn bankroete bedrijf van informatie te voorzien. Sedert medio december 2013 was Lips ‘voortvluchtig’. Op zijn zeiljacht, de bijna altijd te koop staande 47 meter lange Windrose of Amsterdam, leek de AIS (Automatic Identification System) in juli 2013 te zijn uitgezet. Sindsdien had Marine Traffic geen positie meer doorgekregen.

wall1

Roger Lips (1964) werd vooral bekend met het project The Wall, een rood en langwerpig winkelcentrum in de geluidswal langs de A2 bij Utrecht dat nooit een succes werd. Het staat al sinds de opening in 2010 voor de helft leeg. Er was te weinig interesse van ondernemers en klanten bleven weg. Het winkelcentrum werd gefinancierd door SNS Property Finance. Eind 2011 had Lips er 370 miljoen euro openstaan en was toen al gestopt met het betalen van zijn rente- en aflossingsverplichtingen. SNS zag zich uiteindelijk genoodzaakt om het project samen met Dik Wessel over te nemen voor 90 miljoen euro.

Groot geworden in de vastgoedzeepbel …

De Udense vastgoedontwikkelaar kwam door het instorten van de vastgoedmarkt in de problemen en zijn bedrijven leden grote verliezen. Volgens de jaarrekening over 2011 betrof het in totaal een schuldenlast van bijna 460 miljoen euro en een negatief eigen vermogen van ruim 100 miljoen euro. In april 2013 werd Roger Lips persoonlijk failliet verklaard op verzoek van ABN Amro, dat nog zo’n 25 miljoen euro van hem wilde zien. Vijf maanden later werd Lips vastgezet, omdat hij niet meewerkte aan de afhandeling van zijn faillissement. De zogenoemde faillissementsgijzeling werd ingezet om hem te dwingen meer informatie over zijn persoonlijke financiën te geven. Op voorwaarde dat hij volledig zou meewerken en niet zonder toestemming naar het buitenland zou reizen, kwam hij een maand later alweer vrij.

ABN Amro legde toen beslag op het huis van Lips – een zwaarbeveiligde villa in Uden – om het te veilen, zoals eerder bijna gebeurde met zijn ouderlijk huis. Behalve zijn villa in Uden, bezat Lips een groot kantoor in Vught, een chalet in het Zwitserse Crans-Montana, twee privévliegtuigen en een zeiljacht. Vooruitlopend op een naderend faillissement probeerde hij deze bezittingen veilig te stellen, onder meer door ze aan zijn vrouw te verpanden.

Eén van zijn vliegtuigen kwam in januari 2014 onder de hamer. De – niet meer luchtwaardige – Falcon 900B, waarop BNP Paribas beslag had gelegd, bracht 2,7 miljoen dollar op. Niet genoeg om zijn schuld van 21 miljoen dollar bij de bank helemaal mee af te lossen. De PH-LCG (Lips Capital Group) lag al twee jaar aan de ketting op Teterboro airport, het privé-jetveld van New Jersey.

Behalve de miljoenenschuld bij ABN Amro, kon Roger Lips persoonlijk bogen op een bedrag aan schulden van zo’n 75 miljoen euro bij Staalbankiers, Stichting Hogeschool Utrecht, Fortis Lease, Union Bancaire Privée, Deutsche Bank, ING Real Estate en FGH.
Maar ook gemeenten als Haarlem, Utrecht, Rotterdam en Doetinchem werden door hem benadeeld. Het voormalige FOB Invest, een bedrijf van Lips, liet in de jaren ’80 in Wehl 77 appartementen bouwen. De toenmalige gemeente Wehl stond hierbij garant voor een bedrag van – omgerekend – 2,1 miljoen euro. Toen Doetinchem het geld in 2011 terug eiste, gaf Lips niet thuis. Dat leidde eind 2012 tot een dagvaarding van de gemeente tegen Oudehuys Investments, ook een bedrijf van Lips, omdat de rechter eerder had bepaald dat Doetinchem een terechte claim had neergelegd bij FOB Invest. Maar Lips houdt niet van terugbetalen en ging in hoger beroep tegen de uitspraak.

… met geld van SNS

Na zijn studie bedrijfseconomie in Tilburg vond Lips zijn eerste baan bij Bouwfonds Property Finance, het bedrijf waarvan de rechtsopvolger later – mede door zijn toedoen – in 2008 met overheidssteun overeind gehouden moest worden. Als hij enkele jaren later met zakenpartner Peter van Leeuwen het bedrijf Crescendo begint, blijft Bouwfonds een gulle geldschieter. In 2003 volgde een samenwerking met Louis Meijer van Burgfonds, nu onderdeel van LCG.

Niet alleen was Lips uiteindelijk de grootste klant van SNS Property Finance, maar uit onderzoek van Follow the Money in samenwerking met EenVandaag bleek dat er een innige relatie bestond tussen de bank en de ondernemer. Joop Bouma (1938), SNS commissaris van 1990 tot 2008, was sinds 2004 ook commissaris van projectontwikkelaar Burgfonds.

Na de overname van Bouwfonds in 2006 bleef dit onveranderd. Bouma was bovendien in die periode ook lid van de kredietcommisie van SNS, die zich boog over kredietaanvragen en de lening van Lips sterk liet oplopen. Na zijn vertrek bij SNS, werd Bouma opnieuw commissaris bij Lips in 2010, nu bij de Lips Capital Group. Naast Bouma is mr. Jan Boven lid van de RvC van Lips Capital Group. Jan Boven (1961) heeft vanaf 1982 diverse functies vervuld bij SNS Reaal, waaronder verschillende directiefuncties. Van 2000 tot 2009 was hij lid van de hoofddirectie van SNS Reaal Verzekeringen. Van 2009 tot medio maart 2010 was hij bestuursadviseur van de raad van bestuur van SNS Reaal.

In 2009 stelde SNS Property Finance interim-directeur Buck Groenhof aan om de kredietportefeuille te saneren. Niemand was er ooit in geslaagd ook maar één cent van Lips terug te krijgen. Groenhof – zelf ook beticht van fraude door zijn opdrachtgever – lukte dat wel, ook al werd dat door Lips zelf bestreden, zoals we kunnen lezen in het boek “De val van SNS Reaal”.

Psychopaat of zakelijke onderhandelaar?

Kantoor LCG
Kantoor LCG

Het hoofdkantoor van de Lips Capital Group is gevestigd in een kasteeltje aan de Helvoirtseweg in het Noord-Brabantse Vught. De groep bestaat uit ruim 150 bedrijven, deels opgetuigd om Lips zelf als eigenaar aan het zicht te onttrekken. Van hem scheen maar 1 persfoto te circuleren en voor elk gesprek met hem moest een geheimhoudingsverklaring worden getekend. Zelfs het bestaan daarvan mocht volgens die verklaring niet publiek worden gemaakt. Ook maakte hij veelal geluid- en beeldopnamen van gesprekken, zonder dat vooraf te melden, laat staan er toestemming voor te vragen.

Na zijn faillissement werd Lips spraakzamer, met name om zijn complottheorie toe te lichten. Hij was er van overtuigd dat de staatsbanken SNS Reaal en ABN Amro met de curatoren en rechters tegen hem samenspanden. En dat terwijl huisbankier ABN Amro jaarlijks 1 miljoen verdiende aan zijn vastgoedactiviteiten.

Tegen zijn curatoren Flip Schreurs en Jan Stadig was Lips minder spraakzaam. Zo weinig zelfs, dat de rechter in augustus 2013 besloot hem te gijzelen. Na 3 dagen gaf hij opeens wel z’n digitale administratie af. De curatoren vroegen daar al een half jaar vergeefs om. Ook biechtte hij op waar een aantal dure auto’s stonden, die hij ook na zijn faillissement nog veelvuldig gebruikte: 13 Mercedessen en Porsches, een MacLaren en een Aston Martin. Ook gaf hij toe dat zijn wagenpark voor de helft eigendom was van zijn vriendin, via een stichting waaraan de auto’s kort voor zijn faillissement werden overgedragen.

Het waren dit soort acties waarmee Lips in de ogen van de curatoren wellicht paulianeus handelde. Zo was Lips via de Stichting Administratiekantoor Castle Services, waarvan hij met zijn vader het bestuur vormde, eigenaar van certificaten en aandelen in onderliggende bedrijven. Maar kort na de aankondiging dat de ABN Amro bank zijn persoonlijk faillissement zou aanvragen, verkocht hij al zijn certificaten en aandelen voor 1 euro aan vijf stichtingen. Daarmee kwam het grootste deel van zijn vermogen terecht bij zijn partner Johanna van Sluisveld en zijn vijf kinderen.

Met een beroep op de privacy van zijn 4 minderjarige kinderen heeft de rechtbank ingestemd met een behandeling van het faillissement achter gesloten deuren. Lips bevestigde zo het beeld dat zijn partner en kinderen niet betrokken waren bij zijn zakelijke activiteiten. Maar als intussen blijkt dat zij wel 35 miljoen proberen te incasseren, die Lips tegoed meende te hebben van diverse bedrijven, spannen de curatoren een kort geding aan tegen het gezin. De partner van Lips en zijn kinderen kregen eind 2013 een dwangsom opgelegd van 25.000 euro voor elke keer dat zij toch zouden proberen om geld te incasseren. Zo’n dwangsom was volgens de rechter nodig omdat betrokkenen “zich in deze kwestie van niets of niemand wat lijken aan te trekken”.

Zelf ziet Lips het – uiteraard – allemaal anders. Hijzelf is de ondernemende zonnekoning, die wordt gedwarsboomd door bankiers en door curatoren en rechters met een antieke faillissementswet in de hand. Eind november maakte hij mij opmerkzaam op zijn site waarop hij een kruistocht is begonnen tegen “gecorrumpeerde curatoren, een failliete faillissementswet, ondermaatse rechtspraak en falende banken”. Oordeelt u zelf.

bron: “De val van SNS Reaal” (Vasco van der Boon e.a.), NRC (Laura Klompenhouwer, Tom Kreling, Esther Rosenberg), Quotenet (Albert Jan Swart, Henk Willem Smits, Martijn de Meulder), Follow the Money, LCG, Brabants Dagblad, de Gelderlander


Reacties

Lips, Roger — Geen reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>