De Nigeriaanse econoom en voormalig medewerker van een doe-het-zelf-zaak in Londen, die ‘opklom’ tot één van de rijkste mannen van Nigeria, James Ibori, werd in april 2012 in Londen veroordeeld tot 13 jaar gevangenisstraf voor een fraude van zeker 50 miljoen Britse ponden en misschien wel meer dan 150 miljoen.

Bij zijn veroordeling drongen NGO’s er op aan om een onderzoek in te stellen naar de Engelse en Amerikaanse banken HSBC, Barclays, Citibank en Abbey International (nu onderdeel van Santander) waar hij z’n miljoenen had witgewassen. Robert Palmer van Global Witness: “Door zaken te doen met Ibori en z’n handlangers faciliteren deze banken zijn corrupte praktijken. Zo kan hij de verduisterde publieke middelen spenderen aan een overdadige levensstijl, een privé vliegtuig en dure huizen in Londen, terwijl veel Nigerianen straatarm blijven.”

foto James Ibori
James Ibori

Ondanks z’n jaarlijkse verdiensten van ongeveer 4.000 pond als gouverneur van de Delta-provincie van Nigeria, schafte James Onanefe Ibori (1958) toch zes huizen van gezamenlijk zo’n 7 miljoen pond aan in het buitenland. In Londen had hij een flat in St John’s Wooden, een huis in Hampstead en aan Regent’s Park. Ook bezat hij een groot landhuis in Zuid-Afrika en huizen in Texas en Dorset. En natuurlijk had hij een aardige stal aan sportauto’s. Op zijn American Express Centurion card – alleen voor de superrijken – gaf hij in 3 jaar meer dan 900.000 pond uit.

Ibori, die in februari – na 7 jaar gerechtelijk onderzoek – schuld bekende, gaf toe dat hij geld stal van de provincie waarvan hij gouverneur was en dat hij dat via een aantal offshore bedrijven in Londen aan land bracht. Creditcard uitgaven van 200.000 dollar per maand waren eerder regel dan uitzondering en hij had diverse gepantserde Range Rovers tot z’n beschikking. Ooit beschouwd als één van de rijkste en meest invloedrijke politici van het land werd Ibori in 2010 in Dubai opgepakt op verzoek van de Londense politie en in 2011 uitgeleverd.
Zijn vrouw Theresa Ibori, zuster Christine Ibori-Idie, maîtresse Udoamaka Okoronkwo, en de Londense notaris Bhadresh Gohil werden reeds eerder veroordeeld voor witwassen.

Ibori studeerde economie aan de universiteit van Benin en ging aan de slag bij Mobil Oil en later bij de Nationale Nigeriaanse Petroleum Maatschappij. In de jaren ’80 kwam hij naar Londen waar hij Theresa trouwde. Begin jaren ’90 keerde hij terug naar Nigeria, waar hij politiek actief werd. Hij adviseerde de regering van president Abacha over het drugsbeleid en stond aan de basis van de aanstelling van een regeringsadviseur voor drugszaken.
Toen Abacha overleed, smolten diverse kleine politieke partijen samen tot het Delta National Congress (DNC), dat later opging in de Democratische Volks Partij (DVP). Met deze partij kwam hij aan de macht en werd benoemd tot gouverneur van de Delta provincie.  Ondanks zijn veroordelingen in Londen voor een graai in de kas en het gebruik van een valse creditcard, zwoer hij nooit met justitie in aanraking te zijn geweest en gebruikte het valse paspoort, dat hij in 1999 had geregeld voor een hypotheekaanvraag voor een huis in Londen.

Het ministerie voor Internationale Ontwikkeling (DfID), dat de Proceeds of Corruption Unit (POCU) van de Metropolitan Police financiert, begon het onderzoek naar Ibori in 2005, samen met de Economic and Financial Crimes Commission in Nigeria. DfID constateerde dat Ibori stelselmatig publieke middelen verduisterde en op bankrekeningen over de hele wereld stalde. Er kwam een doorbraak in het onderzoek toe twee agenten van Scotland Yard twee harde schijven vonden, verstopt achter een open haard in het kantoor van Gohil.  Uit de gegevens kwam een wirwar aan brievenbusvennootschappen naar boven, die door Gohil, Daniel Benedict en Lambertus de Boer voor Ibori werden bestierd.

bron: The Guardian, Global Witness, Wikipedia


Reacties

Ibori, James — Geen reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>