John Deuss (1942) volgde het St. Vituscollege in Bussum om daarna in de tweedehands autohandel te beginnen. Vervolgens wordt hij dealer/importeur van het Japanse automerk Hino. De 24-jarige Deuss ging daarmee in 1967 failliet. Schuldeisers gingen voor 5,5 miljoen gulden het schip in. Drie jaar later begint hij voor zichzelf in de olie met Johns Own Company (JOC), het latere Transworld Oil. Zijn zaken gaan goed en nemen helemaal een vlucht als de VN in 1977 een olieboycot instellen tegen Zuid-Afrika. Geschat wordt dat Deuss in sommige jaren in 25 tot 50% van hun oliebehoefte voorzag.Tegen Business Week zei hij destijds: “Ik ben tegen apartheid, maar mijn stelling is dat het olie-embargo contraproductief werkt om de sociaal-politieke problemen in het land op te lossen.” In 1987 stopt hij met de leveranties. Drie jaar later komt er een einde aan het apartheidsregime.

Olie als bron van rijkdom (en macht)

Deuss vergaart zijn vermogen met Transworld Oil – het Nederlandse deel van de familieonderneming in Berg en Dal – en later ook de First Curacao International Bank (FCIB).

John Deuss
John Deuss ©ANP

Hij bezat zakenjets, een eigen skiresort in Jackson Hole – waar ook sinds 1978 de Federal Reserve jaarlijks haar symposium heeft – in de Rocky Mountains, diverse huizen en landgoederen (o.a. op Bermuda) en de ruim 55 meter lange schoener Fleurtje.

In zijn hoogtijdagen verhandelt Deuss een miljoen vaten ruwe olie per dag. Hij verkeert met tientallen staatshoofden en ministers en staat op goede voet met het vorstenhuis van Oman.

Oliegiganten vechten om Tengiz-olieveld

In de jaren negentig investeert hij in het Tengiz-olieveld in Kazachstan. Chevron bemachtigt het olieveld, maar Deuss legt een pijpleiding naar dat veld, samen met zijn Omaanse relaties. Zijn partner Qais Zawawi is een vertrouweling en minister van de sultan van Oman. Chevron had weliswaar de oliecontracten, maar was voor het transport afhankelijk geworden van de Nederlander. Toenmalig president Bill Clinton stuurde zelfs zijn vicepresident Al Gore naar Oman om druk uit te oefenen op de sultan. Deuss – voor de helft eigenaar van Oman Oil – werd uitgekocht.
De New York Times journalist Steve LeVine schreef een boek over dit avontuur (The Oil and the Glory, 2007), met Deuss als één van de hoofdrolspelers.

Labyrint van honderden bedrijven met eigen bank

Deuss – inmiddels woonachtig op Bermuda – is actief via meer dan honderd vennootschappen in de VS, Bermuda (hij bezit de Bermuda Commercial Bank), Nederland en de Antillen. Hij heeft een raffinaderij in Louisiana en is betrokken bij oliewinning in Nigeria, Gabon, Indonesië en Nieuw-Zeeland. Voor hun financiële transacties kunnen deze bedrijven terecht bij de eigen bank van het conglomeraat, de FCIB.

In 2006 starten de Britse en Nederlandse autoriteiten het project Olympic, een onderzoek naar de grootste BTW-carroussel ooit. Volgens justitie faciliteerde deze bank de betalingen achter de fraude, waarbij in totaal 1.100 miljard pond rond ging. De Britse overheid liep daardoor 7 miljard pond aan BTW mis en John en zijn zus Tineke (1945) streken zeker 100 miljoen euro op. De bank wordt in datzelfde jaar stilgelegd. Het onderzoek is nog niet afgerond.

Wel of geen vergunning voor bank in Berg en Dal?

In mei 2012 acht de rechtbank in Arnhem bewezen dat Deuss en zijn zus leiding hebben gegeven aan het bijkantoor in Berg en Dal zonder de benodigde bankvergunning. De FCIB had enkel een vergunning in Curaçao. Daarnaast acht de rechter ook bewezen dat de FCIB onder zijn leiding de wet heeft overtreden door in Nederland ongebruikelijke transacties niet te melden. Van de geëiste 1 jaar gevangenisstraf en 600.000 euro boete bleef voor de rechter in Arnhem een half jaar voorwaardelijk en 327.000 euro over. Zijn bank – de FCIB – kreeg een boete van 1,2 miljoen euro.

Beide partijen gingen hiertegen in beroep, maar troffen eind juli 2013 toch een ‘allesomvattende regeling’, zoals het OM meldde. De regeling had betrekking op alle lopende procedures en maakte de uitspraken van de rechtbank Arnhem dus onherroepelijk.
De op de strafzaak gebaseerde ontneming werd geschikt voor een bedrag van 34,5 miljoen euro. Het strafrechtelijk onderzoek naar witwassen werd eveneens beëindigd. FCIB en haar twee leidinggevenden kwamen hiervoor met het OM een transactie overeen van 500.000 euro. De civielrechtelijke procedures jegens de Staat zijn stopgezet. Daarmee kwam een einde aan 7 jaar onderzoek en procederen.

bron: de Volkskrant (Gerard Reijn), site the Oil and the Glory, OM.nl


Reacties

Deuss, John — Geen reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>