Boekhold, Franc van

Voormalig bedrijfsadviseur Franc van Boekhold uit Laren werd begin juni 2012 veroordeeld tot 28 maanden cel waarvan zes voorwaardelijk. De Amsterdamse rechtbank verklaarde de oud-partner van bureau Forrester Grenfill & Partners schuldig aan het leiden van faillissementsfraude. Het Openbaar Ministerie had twee jaar cel geëist. Een medeverdachte van Van Boekhold kreeg vier maanden onvoorwaardelijk, twee stromannen werden vrijgesproken.

In hoger beroep werd die straf begin 2015 door het gerechtshof Amsterdam verlaagd tot vijftien maanden waarvan vijf maanden voorwaardelijk. In twee gevallen achtte het hof faillissementsfraude niet bewezen. Van Boekhold ging in cassatie, maar in de eerste helft van 2016 werd zijn verzoek afgewezen.

Van faillissementen kun je prima leven

Na een omvangrijk onderzoek van ruim 5 jaar legde het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie Van Boekhold in 2012 fraude ten laste bij het omvallen van scheepswerf Amsterdam Ship Repair, transporteur Burgers Logistics, keukenbedrijf Bald, textielconcern Bentex en autobedrijf Van der Plas Groep. Van de onregelmatigheden bij het bankroet van Bentex sprak de rechtbank Van Boekhold vrij, hoewel er volgens de rechters wel volop aanwijzingen waren voor bedrog in dat faillissement.

Op aanwijzing van financier ING, kredietverzekeraar Atradius en vroeger NMB-Heller werd  Franc van Boekhold voorheen vaak ingeschakeld bij het zogenaamd ‘herstructureren’ van noodlijdende bedrijven. In werkelijkheid, oordeelde de rechtbank op grond van vijf voorgelegde faillissementen, bevoordeelde Van Boekhold systematisch zijn opdrachtgevers, aandeelhouders en zichzelf.

De handelswijze van Van Boekhold zou bij de vijf ten laste gelegde faillissementen voor een schade van 7 miljoen euro hebben gezorgd. Daarvan is volgens de rechtbank een aanzienlijk deel bij hemzelf terecht gekomen. 

Kralen rijgen

In september 2015 werd de insolventiegoeroe – getuige zijn tientallen websites – als oud-bestuurder door de rechtbank verantwoordelijk gesteld voor het tekort in de boedel van Bald, dat in 2008 failliet ging. Curator Butterman begon in 2011 een zaak tegen hem en werd in het gelijk gesteld: Van Boekhold had zijn taak als bestuurder onbehoorlijk vervuld. De rechtbank omschreef zijn gedrag als ‘roekeloos en onbezonnen’. De curator liet in 2010 al voor 2 miljoen euro beslag leggen op diens huis in Laren.

Medio februari 2016 werd Van Boekhold in verband gebracht met het faillissement van BioSoil, dat naam had gemaakt in het bacteriologisch saneren van vervuilde grond. Directeur Arnout van Diem zou bij het naderende onheil de hulp hebben ingeroepen van Franc van Boekhold en Eric Pouw, beiden houder van een strafblad. Curator Cynthia Beijersbergen van Henegouwen startte onderzoek naar mogelijke paulianeuze transacties, wanbeheer en faillissementsfraude. BioSoil BV werd ‘op tijd’ voor een prikkie verkocht en opereert nu onder de naam BioSoil EU, met aan het roer niemand minder dan Arnout van Diem. Zestig schuldeisers vorderden 4,5 miljoen euro.

Begin januari 2006 werd Van Boekhold door de ING aangesteld bij het op omvallen staande autobedrijf Van der Plas. Enkele maanden later gingen de deuren van deze BMW-dealer definitief dicht. Ook hier kreeg de curator het doorlopend aan de stok met de insolventiespecialist. Maar na een uitspraak van de rechter in Amsterdam in juni 2016 liet de curator voor een kleine 2 miljoen euro beslag leggen, onder andere op een appartement in Amsterdam en een Larense villa. De immer procederende Van Boekhold gaf aan in cassatie te gaan.

Onze man in Paramaribo

van boekhold

In de overzeese Biesbosch

In 2014 dook de naam van Franc van Boekhold op in het Surinaamse blad Parbode. Niet in verband met strafbare feiten, maar rond de aankoop van voormalige plantage La Providence in Brokopondo door zijn stichting Beaumont. Die kocht een deel van La Providence van Rolf Winkel, die zijn helft had verkocht aan een aangetrouwd familielid, maar nog een deel van de koopsom tegoed had. De andere helft van de voormalige plantage behoorde toe aan de tante van Rolf Winkel en zijn zus. Onterecht werd aangenomen dat deze tante Hermina in 1946 overleden zou zijn. En nog belangrijker; zij had kinderen die nu wettelijk recht hebben op hun deel van La Providence. 

bron: Financieel Dagblad (Siem Eikelenboom), Parbode (Ginny Roos, Armand Snijders), de Ondernemer (André Oerlemans), Opportuun (Gerard Trentelman), Quote (Sonny Motké)


Reacties

Boekhold, Franc van — 6 reacties

 1. Van Boekhold is in veel meer verwikkeld geweest. Ook Steelbag met van der Heide en Erber. losse handen bij (ex) vrouw en intimiderend gedrag. Walgelijk mannetje! heeft zeker 10 mio verdiend (niet verdiend maar gepakt)

 2. Gisteren is Van Boekhold in Hoger Beroep weer veroordeeld. Dit keer tot 15 maanden cel. Hij zal dus nu echt moeten gaan brommen. Echte dieven worden altijd gepakt.

  • Er is niks vals aan , iemand gooit er zomaar een voluit een naam neer , met een pittige menig erbij . Wie zegt dat hij het bij het juiste eind heeft ?

 3. Mooi dat u te beestje bij naam noemt verder doet u een aantal uitspraken waarvan ik graag het bewijs wil zien en verbaast het mij dat u de reactie anoniem plaatst terwijl u van openheid houdt

 4. Waarom noemen we dit heerschap niet gewoon bij zijn naam Franc van Boekhold uit Laren?!

  In Oktober 2012 heeft Franc van Boekhold ook nog vast gezeten voor het witwassen van 1.2 Miljoen aan drugsgelden. Deze man heeft echt veel meer op zijn geweten dan alleen faillisements fraude.

  Nu runt hij http://www.contantvoorgoud.nl, waar door middel van goud transacties onder andere drugsgelden worden witgewassen.

  Daarnaast bezit hij enige plantages in Suriname in de buurt van Brokopondo ook daar zijn drugs gevonden in het verleden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *