Manipulatie energiehandel JPMorgan onderzocht

Vorige week is de Federal Energy Regulatory Commission een onderzoek begonnen naar vermeende manipulatie van de Californische energiemarkt door JPMorgan Chase & Co. In zes maanden in 2010 en 2011 alleen al ging het mogelijk om een bedrag van 57 miljoen dollar.

JPMorgan Ventures Energy Corp. werd in 2005 opgericht voor de handel in grondstoffen en energie waarin de prijzen sterk kunnen fluctueren. Het bedrijf bezit zelf geen energiecentrales, maar maakt afspraken met centrales om hun aanbod te verhandelen. Op zowel de dagmarkt als de korte termijn markt gold een vergoeding (bid cost recovery) bij biedingen die door de Independent System Operator (ISO) werden afgewezen; biedende partijen kregen dan een bepaald bedrag voor het draaiend houden van hun centrales op een bepaald minimum niveau. Het zijn deze vergoedingen waarmee deze tak van JPMorgan haar geld leek te verdienen. Nadat de ISO met instemming van de FERC deze vergoeding beëindigde, was dit gat in de regelgeving gedicht. Voor 10 dagen, toen een ander lek bleek te zijn ontdekt en werd ‘misbruikt’.

Ook Deutsche Bank wordt voor dit soort praktijken aan de tand gevoeld en in maart kwam de FERC tot een overeenkomst met Constellation Energy tot het betalen van 245 miljoen dollar in verband met manipulatie van de energiemarkt in New York.

lees het hele artikel van Michael Hiltzik op de Los Angeles Times website

Reacties zijn gesloten.