Luxemburgse lijnen lonen

Luxemburg belastingafsprakenMultinationals ontwijken voor miljarden aan belasting; what’s new. Het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) onthulde begin november 2014 informatie over een groot aantal constructies, waarin Luxemburg steevast de hoofdrol vervult. De informatie is afkomstig uit 548 gelekte belastingakkoorden, door 343 bedrijven afgesloten met de Luxemburgse fiscus tussen 2008 en 2010. De bedrijven waarvan de zogenaamde rulings lekten zijn afkomstig uit 82 landen en voornamelijk actief in de financiële sector.

Alle bedrijven die door Luxleaks werden getroffen waren tussen 2008 en 2010 – toen Jean-Claude Juncker premier van Luxemburg was – klant bij PricewaterhouseCoopers, de bron van het lek. Heel wat van de bedrijven zijn holdings van fortuinlijke personen en families, die worden gebruikt voor het beheren van hun vermogen. Maar onder de bedrijven vinden we ook WE, Ikea, Pepsi, FedEx, Amazon en Procter & Gamble. 

De huidige premier Xavier Bettel en zijn minister van Financiën Pierre Gramegna haastten zich om te benadrukken dat het fiscaal beleid van Luxemburg in overeenstemming is met nationale en internationale regelgeving en niet wezenlijk afwijkt van dat in veel andere landen. De Europese Commissie overwoog evenwel om een lopend onderzoek naar Luxemburgse belastingafspraken met bedrijven (rulings) uit te breiden. De afspraken tussen de belastingdienst en diverse bedrijven zouden zeker legaal kunnen zijn (in fiscale zin), maar mogelijk niet voldoen aan de criteria van transparantie en van gelijke behandeling van alle belastingplichtigen (staatssteun).

 

 

De timing van de onthullingen hadden ongetwijfeld ook te maken met de op handen zijnde G20-top medio november in Australië en de ‘maatregelen’ die de OESO voorbereidt om paal en perk te stellen aan deze praktijken, waarbij de belastinggrondslag steeds kleiner wordt en winsten naar fiscaal lager gelegen gebieden stromen (Base Erosion en Profit Shifting, BEPS).

Voormalige Europees Commissaris Semeta, verantwoordelijk voor fiscale zaken, schatte de verliezen voor de Europese schatkisten op 1 triljoen euro.  Regeringsbeleid van aanhoudende bezuinigingen om uit de crisis te komen verliezen hun  geloofwaardigheid als tegelijk miljarden euro’s aan bedrijfswinsten onbelast blijven en verdwijnen naar belastingparadijzen. Daarbij zijn de armste landen nog de grootste slachtoffers van deze belastingcarrousels. Zij verliezen drie keer zo veel door belastingontwijking dan ze ontvangen aan hulp. Jaarlijks verliezen zij hierdoor 160 miljard dollar aan belastinginkomsten.

De 28.000 pagina’s aan geheime documenten zijn onderzocht door meer dan 80 journalisten in 26 landen, onder wie journalisten van Trouw, Nieuwsuur, de Belgische Tijd, het Franse Le Monde, De Britse Guardian en BBC, de Süddeutsche Zeitung, het Japanse Asahi Shimbun en het Deense Politiken.

bron: Trouw (Jan Kleinnijenhuis, Martijn Roessingh), De Tijd (Lars Bové), ICIJ, MO (Jan van de Poel)

 

Reacties zijn gesloten.