Luxe en paardenfokkerij op kosten van gemeente

foto van Rita Crundwell

Rita Crundwell

Ook de burgemeester en inwoners van het 16.000 zielen tellende Dixon (Illinois) vragen zich nu af waarom ze zelf niet eerder het verband hebben gelegd tussen haar functie en haar levensstijl. Hoe anders kon een hoofd financiën van zo’n kleine gemeente er zo’n luxe levensstijl en een landelijk bekende paardenfokkerij op na houden. Medio november bekende Rita Crundwell (1953) schuld aan het verduisteren van miljoenen dollars aan overheidsgeld, nadat ze in april was gearresteerd.

Tijdens haar afwezigheid in oktober 2011 ontdekte een vervanger dat er iets niet pluis was en lichtte de burgemeester in. Crundwell werkte al sinds eind jaren ’80 op het gemeentehuis en bestierde in haar eentje (!) de financiën. Zo was het dus ook niet moeilijk voor haar om gelden over te maken naar een eigen rekening. In 22 jaar tijd heeft ze ruim 53 miljoen dollar verduisterd. Met die miljoenen runde ze de succesvolle Meri-J Ranch paardenfokkerij in Beloit (Wisconsin) en kocht ze juwelen, een vakantiewoning in Florida, auto’s en een luxe camper.

Rita Crundwell verlaat rechtbank

Rita Crundwell verlaat rechtbank

Achteraf geeft burgemeester Burke toe dat hij veel dingen graag anders had gedaan. Een inwoner van Dixon zei: “Niemand had enig idee dat ze deed wat ze heeft gedaan. Achteraf, kijkend naar de enorm gegroeide boerderij, haar huis en haar levensstijl, is het wel verwonderlijk dat we 1 en 1 niet hebben opgeteld.”

 

In februari 2013 werd Crundwell veroordeeld tot een gevangenisstraf van 19 jaar en 7 maanden, waartegen ze in beroep ging. In november besliste het hof van beroep dat haar straf ongewijzigd bleef. De rechter had voldoende rekening gehouden met haar medewerking en leeftijd. Bovendien was haar maar één strafbaar feit ten laste gelegd, waardoor haar straf maximaal 20 jaar zou zijn. Voorlopig verblijft ze nog een tijdje in een federale gevangenis in Minnesota.

lees het hele artikel bij abcNEWS (John Schriffen, Susanna Kim), Chicago Tribune (Melissa Jenco)

Reacties zijn gesloten.