Liberia zegt ook geen belastingparadijs te zijn

Eind mei 2016 verscheen op Finance Uncovered een artikel over een tamelijk onbekend bedrijvenregister, gevestigd op een niet bestaand adres in de hoofdstad van Liberia, dat onderdeel is van het scheepsregister. Hoewel de tienduizenden schimmige bedrijven naar Liberiaans recht zijn opgericht, werd het register decennia terug geïnitieerd door de VS, waar het nog steeds wordt beheerd. Een inschrijving kan online binnen 24 uur worden geregeld door een certified service provider, zoals het lokale kantoor van PWC in Monrovia. Achter zo’n entiteit blijft de eigenaar volledig anoniem, bijvoorbeeld aangaande vastgoedbezit in Londen. Dergelijke niet-ingezeten bedrijven mogen geen zaken doen in het land zelf en betalen er ook geen belasting. Wel mogen deze vennootschappen aandelen aan toonder uitgeven, waardoor ze makkelijk van eigenaar kunnen wisselen.

Liberia

Diverse landen en internationale lichamen bestempelen het straatarme Liberia vanwege dit register als belastingparadijs, met alle consequenties van dien; lokale banken knopen moeilijker relaties aan met buitenlandse banken vanwege het risico op witwassen en voor buitenlandse bedrijven kan het minder aantrekkelijk worden om in het land te investeren of er zaken mee te doen. Diverse EU-landen, enkele staten in de VS, en Brazilië en Argentinië hebben Liberia opgenomen op hun zwarte lijst van belastingexoten, landen die niet voldoen aan internationale standaarden voor belastingen en transparantie.
Zelf ontkent Liberia – typisch kenmerk van een belastingparadijs – dat het een belastingparadijs is.

In de tweetraps-beoordeling door het mondiaal forum inzake transparantie en uitwisseling van informatie met betrekking tot belastingaangelegenheden van de OESO is Liberia sinds 2012 – juist vanwege de situatie rond de niet-ingezeten bedrijven – blijven steken in fase 1, samen met landen als Trinidad en Tobago, Libanon, Guatemala en Kazachstan. Landen als de Britse Maagdeneilanden, de Kaaimaneilanden, Mauritius en Panama zijn al door naar de tweede ronde. Volgens de minister van Informatie is het allemaal laster en wordt er hard aan gewerkt om te voldoen aan internationale standaarden, waarvoor het land extra tijd heeft gekregen vanwege de ebola-uitbraak.

De Maritieme Autoriteit van Liberia is verantwoordelijk voor het register van niet-ingezeten bedrijven, dat wordt beheerd door de firma Liberian International Shipping and Corporate Registry (LISCR), waarvan het hoofdkantoor in Vienna (Virginia) staat. Het register staat volledig los van het Liberiaanse handelsregister.
Alle niet-ingezeten bedrijven worden bij wet vertegenwoordigd door de LISCR Trust Company, gevestigd op Broad Street 80 in Monrovia. Alle post voor dit niet bestaande adres wordt een paar kilometer verderop afgeleverd bij het kantoor van LISCR, waar deze wordt gescand en naar het hoofdkantoor in de VS wordt gemaild. Het Amerikaanse moederbedrijf, eigendom van Yoram Cohen, is geregistreerd in Delaware.

Liberia

Deze Amerikaanse connectie is geen toeval. Na de oorlog hadden de VS behoefte aan een buitengaats scheepsregister en regelden dit met Liberia, in 1847 naar Amerikaans model gesticht door teruggekeerde slaven. Het register ontstond in 1948 en diende ook ter registratie van de bedrijven die betrokken waren bij het scheepsregister. Vanaf het begin werden de operationele werkzaamheden uitbesteed aan een Amerikaans bedrijf. Tweederde van de netto opbrengsten vloeien terug in de Liberiaanse staatskas. Het scheepsregister telt na dat van Panama het meeste schepen onder goedkope vlag en Liberia heeft in tonnage gemeten de op één na grootste koopvaardijvloot ter wereld.

bron: Finance Uncovered (George Turner), Liberian Observer (Joaquin Sendolo), Wikipedia

Reacties zijn gesloten.