Leesmapbedrijven beboet voor kartelafspraken

Bladen leesmapMedio november 2013 legde de Autoriteit Consument & Markt (ACM) boetes op van in totaal ruim 6 miljoen euro aan dertien verspreiders van leesmappen voor kartelafspraken. De boetes werden opgelegd aan de bedrijven, maar als een bedrijf door de boete failliet gaat, dan zal de ACM een groot deel van de boete persoonlijk verhalen op de leidinggevenden die de kartelafspraken maakten.
De boete per bedrijf varieerde van 50.000 tot 1 miljoen euro, gebaseerd op de omzet van de bedrijven in een bepaald jaar.

De dertien bedrijven hebben samen vrijwel de hele leesmappensector in handen en hadden de markt onderling verdeeld. Zij spraken af om niet elkaars klanten te werven en maakten afspraken over elkaars werkgebied. Daarover wisselden de verschillende bedrijven regelmatig informatie uit. Klanten konden door de afspraken moeilijk overstappen. Kartelafspraken leiden tot minder keuze en hogere prijzen voor de consument.

De tijdschriften in een leesmap worden een aantal keer verhuurd aan verschillende abonnees. Ook lezen veel mensen de bladen bij de kapper of in het (afhaal)restaurant. Een leesmap is voor veel mensen een voordelige manier om geïnformeerd te blijven en zou daarom niet beperkt mogen worden door kartelafspraken tussen leesmapbedrijven.

Eén van de betichte bedrijven was Leesland Schoonebeek, de grootste aanbieder in Noord-Nederland met 30 werknemers. De directeur liet per e-mail weten dat de bedrijven in hoger beroep gaan, omdat ze het niet eens zijn met de argumenten van de ACM. De directeur van Heerlijk Thuis, met 50.000 leden één van de grootste aanbieders van leesmappen in Nederland noemde de boetes ‘schokkend’. Voor de betrokken bedrijven kwalificeerde hij ze als levensbedreigend.

De toezichthouder startte twee jaar geleden met een onderzoek naar de gang van zaken in de sector naar aanleiding van klachten van klanten en tips vanuit de sector.

bron: ACM, Z24, NOS, Dagblad van het Noorden

Reacties zijn gesloten.