Lange celstraffen voor Chinese oliebaronnen

Medio oktober 2015 werden twee voormalige topfunctionarissen van de China National Petroleum Corporation (CNPC), moederbedrijf van PetroChina, wegens corruptie veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. Een dag nadat voormalig voorzitter Jiang Jiemin tot 16 jaar werd veroordeeld, kreeg directeur Wang Yongchun een celstraf opgelegd van 20 jaar.

Jiang Jivemin, Chinese oliebaronnen

Jiang Jiemin

Volgens het gerechtshof zou Wang tussen 2000 en 2013 ruim 7,5 miljoen dollar aan steekpenningen hebben aangenomen. Van ongeveer eenzelfde bedrag aan bezittingen kon hij de (legale) herkomst niet aannemelijk maken. Jiang werd eveneens veroordeeld voor het aannemen van steekpenningen, het bezit van een groot vermogen met een schimmige herkomst en misbruik van zijn hoge positie binnen een staatsbedrijf. Tussen 2004 en 2013 zou hij 2,2 miljoen dollar hebben aangenomen en zou hij zakenmensen hebben bevoorrecht bij transacties.

Jiang verliet CNPC in april 2013 om de hoogste baas te worden van de in 2003 opgerichte State-owned Assets Supervision and Administration Commission (SASAC), toezichthouder op (de aandelen van) staatsbedrijven die als onderdeel van de economische hervormingen werden verkocht. Enkele maanden na zijn aantreden werd hij gearresteerd. Door zijn medewerking tijdens het onderzoek en af te zien van beroep, werd Jiang mild gestraft. 

Wang en Jiang waren bondgenoten van het voormalig lid van het Staand Comité van het Politbureau met energie en veiligheid in zijn portefeuille Zhou Yongkang, die een levenslange gevangenisstraf uitzit.

bron: EnergyNow, FCPA Blog (Nicolas Torres), BBC News, South China Morning Post (Raymond Li)

Reacties zijn gesloten.