Laatste bankiers Landsbanki en Kaupthing aangeklaagd

Icelandic banksHet Openbaar Ministerie in IJsland maakte medio maart 2013 de aanklachten bekend tegen de laatste zes voormalige bankiers van Landsbanki en negen van Kaupthing. De bankiers, onder wie de toenmalige Landsbanki topman Sigurjon Arnason, worden beschuldigd van marktmanipulatie en fraude. Voordat het financiële systeem van IJsland in 2008 instortte, zouden de bankiers de prijs van aandelen in de bank ruim een half jaar met eigen geld kunstmatig hebben opgedreven, volgens de speciale aanklager Olafur Hauksson in Reykjavik.

Met deze aanklager gaat IJsland veel verder in het bestraffen van crisisbankiers dan andere landen. Men vindt het belangrijk om na te gaan of er wetten zijn overtreden en als dat het geval is volgen er gewoon rechtszaken. Topmannen van Kaupthing en Glitnir – samen met Landsbanki goed voor zo’n 90% van het financiële systeem – werden eerder al veroordeeld.

De huidige aanklacht heeft twee hoofdbestanddelen. Landsbanki kocht om te beginnen  wel erg gretig eigen aandelen van iedereen die ze kwijt wilde. En toen de bank vervolgens meer dan 10% van zichzelf dreigde te gaan bezitten, leende ze geld aan andere bedrijven om aandelen Landsbanki te kopen, maar veelal zonder deugdelijk onderpand.

Tegen de bij deze praktijken betrokken bestuursvoorzitter Sigurdur Einarsson en de CEO Hreidar Mar Sigurdsson van Kaupthing begint in april 2013 nog een aparte zaak betreffende een lening aan een sjeik uit Qatar, die daarmee weer investeerde in de bank. Sjeik Mohammed Bin Khalifa Bin Hamad Al Thani nam in 2008 voor 155 miljoen pond een belang van 5% in de bank om deze te steunen, maar al snel kwam uit dat Kaupthing voor dit bedrag diverse leningen had verstrekt aan vennootschappen van de sjeik.

bron: NU.nl, FT.com, The Reykjavik Grapevine, Sigrún Davídsdóttir’s Icelog

Reacties zijn gesloten.