Kunstadviseur lichtte Aldi-erfgenaam op

De rechtbank in Düsseldorf stelde medio januari 2015 de erfgenamen van het supermarktimperium Aldi in het gelijk in een zaak tegen Helge Achenbach. Deze bekende kunstadviseur zou bij de aankoop van oldtimers en kunstwerken veel meer commissie in rekening hebben gebracht dan afgesproken. De rechter veroordeelde hem tot het betalen van een schadevergoeding van ruim 19 miljoen euro.

Kunstadviseur Helge Achenbach

Helge Achenbach

Tussen 2009 en 2011 verkocht kunsthandelaar Achenbach aan Berthold Albrecht negen oldtimers (waaronder Mercedessen, Bentley’s, Bugatti’s en Ferrari’s) voor 48 miljoen euro en veertien kunstwerken voor 72 miljoen euro. Onder die kunstwerken waren schilderijen van Picasso, Roy Lichtenstein en Gerard Richter. Met de zoon van Aldi-medeoprichter Theo Albrecht was hij  een commissie overeengekomen van 3% voor auto’s en 5% voor kunstwerken. 

In een aantal gevallen bracht hij eenvoudigweg een aankoop in dollars in rekening voor euro’s, zoals bij het schilderij La Familie du Jardinier van Picasso (5 miljoen). In andere gevallen verhoogde hij gewoon de aanschafprijs op de rekening voor de in 2012 overleden Bertold Albrecht. Achenbach voerde aan dat hij in die gevallen minder dan de marktprijs had betaald en de werkelijke marktwaarde in rekening bracht. Bovendien had de Aldi-erfgenaam nooit gebruik gemaakt van de terugkoop-clausule; om maar aan te geven hoe tevreden hij was geweest met de aankopen en diensten van Achenbach.

De kunstadviseur werd in juni 2014 opgepakt en in voorarrest gehouden. Naast deze civiele zaak, stonden Achenbach en zijn bedrijven Achenbach Kunstberatung en State of the Art AG nog een strafzaak te wachten op verdenking van fraude. Ook bij twee andere vermogende klanten zou hij met facturen hebben geknoeid. De officier van justitie in Essen eiste eind februari 2015 in die zaak 7 jaar voor de kunsthandelaar en 2 jaar en 10 maanden voor een handlanger. Geldnood zou Achenbach mogelijk hebben aangezet tot de fraude en oplichting. De 1.600 kunstwerken van het inmiddels failliete Achenbach Kunstberatung worden verkocht door de veilinghuizen Van Ham en Sotheby’s.

bron: NU.nl, The Telegraph (Justin Huggler), DeRedactie.be, artnet (Henri Neuendorf)

Reacties zijn gesloten.