Kosovaarse politicus door EULex aangeklaagd voor corruptie

Fatmir Limaj Kosovaarse politicus

Fatmir Limaj

Medio november 2012 werd de waarnemend president van Kosovo en voormalig minister Fatmir Limaj met 6 andere Albanese Kosovaren door de Europese politie- en justitie (EULex) aangeklaagd voor corruptie. Twee jaar geleden werd er in deze zaak een inval gedaan op zijn ministerie van Transporten Post & Telecommunicatie (MTPT), waar hij van 2008 tot 2010 in functie was. Onder zijn verantwoordelijkheid werden  snelwegen aangelegd die Kosovo en Albanië verbonden.

In die periode zouden de zeven – waaronder ook 2 broers van Limaj – geknoeid hebben bij aanbestedingen voor de wegenbouw en smeergeld hebben ontvangen en betaald. Het ministerie werd hierdoor voor zo’n 2 miljoen euro benadeeld. Ze worden ook beschuldigd van witwassen in de jaren 2009 tot 2012.

Op Kosovo wordt veel druk uitgeoefend door de EU en andere internationale organisaties om meer werk te maken van misdaad- en corruptiebestrijding. EULex krijgt daar ook maar moeilijk greep op en krijgt daarover in toenemende mate kritiek te verduren.

bron: EULex, EurActiv, RAI-SEE

Reacties zijn gesloten.