Kopstuk Australische Labor Party corrupt volgens ICAC

Eddie Obeid

Eddie Obeid

Eind juli 2013 presenteerde de Independent Commission Against Corruption (ICAC) van New South Wales de uitkomsten van een onderzoek naar de mijnbouwconcessie uit 2008 voor Mount Penny. Daarin werd geconstateerd dat mijnbouwminister Ian Macdonald zijn partijgenoot en parlementslid Edward Obeid en diens familie had bevoordeeld. De familie had bekenden aangeraden om grond in het gebied te kopen, dat zeker met winst verkocht zou kunnen worden aan mijnbouwbedrijven. De ICAC heeft de uitkomsten overgedragen aan het OM (Director of Public Prosecutions, DPP).

In februari 2011 zou de ICAC getipt zijn, dat Obeid (1943) vertrouwelijke informatie had ontvangen over het voornemen tot het verstrekken van een concessie voor Mount Penny. Het betrof een gebied dat grotendeels binnen de grenzen viel van een stuk land van Obeid genaamd Cherrydale Park en van Donola en Coggan Creek, deels eveneens in het bezit van de familie.

De vergunning om kolen te delven werd gegund aan het bedrijf Cascade Coal Pty Ltd,  dat Cherrydale Park, Donola en Coggan Creek kocht voor 4 maal de marktwaarde. Cherrydale Park was aangekocht voor 3,65 miljoen Australische dollar en leverde nu 17 miljoen dollar op. Coggan Creek was nu goed voor 14 miljoen en Donola voor 2,4 miljoen dollar. Bovendien ging Cascade een joint venture aan met Buffalo Resources Pty Ltd. Dit bedrijf, gelieerd aan de familie Obeid kreeg een belang van 25% in Mount Penny.

Toen de investeerders in Cascade het bedrijf voor 500 miljoen Australische dollar wilden verkopen aan White Energy Company Ltd, leek het hen verstandig om de banden met de familie Obeid minder zichtbaar te maken. De belangen werden ondergebracht in 2 nieuwe vennootschappen; Southeast Investments Group Pty Ltd voor Obeid en Coal & Minerals Group Pty Ltd voor een andere investeerder in Cascade. Voor het 25-procentsbelang zou Southeast Investments 60 miljoen dollar ontvangen.

In de aanloop naar nieuwe verkiezingen in Australië eiste premier Kevin Rudd, die onlangs de leiding in Labour overnam van Julia Gillard, dat de betrokken partijgenoten direct en onvoorwaardelijk hun excuses zouden aanbieden voor de schade die ze de partij hadden toegebracht.

bron: The Telegraph (Linda Silmalis), BBC, ICAC

Reacties zijn gesloten.