Koopt Schotte stemmers Curaçao om?

Vlag CuracaoEr zijn aanwijzingen op Curaçao dat de afgezette premier Gerrit Schotte via het kopen van stemmen opnieuw de post van premier probeert te bemachtigen. Eilandbewoners maken zich zorgen omdat de democratie op het eiland zo verder onder druk komt te staan.

Eind september verschanste Schotte zich nog in het regeringsgebouw Fort Amsterdam en gaf aan daar desnoods te willen blijven zitten tot de parlementsverkiezingen van 19 oktober. Schotte tekende protest aan tegen de installatie van Betrian door de gouverneur eerder die zaterdag. Schotte noemde die benoeming een staatsgreep, waar Nederland wel eens de hand in zou kunnen hebben.
Maar hij verliet het fort zondagnacht toch weer. De nieuwe minister-president bepaalde direct daarna dat de deuren van Fort Amsterdam gesloten bleven zodat niemand meer naar binnen kon.

Nu worden de geruchten steeds hardnekkiger dat Schottes MFK jonge stemmers geld biedt en BlackBerry’s of zelfs laptops als lokkertje gebruikt. Door een foto te tonen van je ingevulde stemkaart zou 350 Antillaanse gulden (160 euro) zijn te verdienen. Het hoofdstembureau van Curaçao neemt de beschuldigingen zeer serieus, maar is machteloos. „Er is geen wet die het verbiedt om een foto te maken van je stem in het stemhokje”, zei een woordvoerster van de kiesinstantie.

Tijdens de verkiezingen in 2010 circuleerden verschillende geruchten over de herkomst van het campagnebudget van Schotte, veruit het grootste van alle partijen. Ook de huidige, kostbare pr-campagne op de lokale tv- en radiostations roept vragen op. Zeker is dat er nauwe banden bestaan met de door Interpol gezochte casinomagnaat Corallo uit de Caribische regio, die banden zou hebben met de Italiaanse maffia en gokbaas Robbie dos Santos, die Schotte volgens de Veiligheidsdienst Curaçao al eens stiekem twee miljoen gulden toeschoof voor politieke hand- en spandiensten.

lees het hele artikel bij de Telegraaf (Edwin Timmer en Alex de Vries)

Reacties zijn gesloten.