Kom je na 17 jaar terug in Londen …

Foto van Asil Nadir

Asil Nadir

In de jaren ’80 was Polly Peck het best presterende fonds op de Londense beurs. De Turks Cypriotische zakenman Asil Nadir (1941) kocht het destijds noodlijdende textielbedrijf en transformeerde het tot één van de meest succesvolle bedrijven, dat zelfs het fruitbedrijf Del Monte overnam. Tot in 1990 het Serious Fraud Office (SFO) een onderzoek begon. Het imperium stortte in en Nadir werd gearresteerd. Eenmaal vrij op borgtocht vluchtte hij naar Cyprus om pas in 2010 met gewetenswroeging terug te keren naar Londen “om zijn naam te zuiveren”.

Met geld dat hij aan zijn vennootschappen onttrok, bekostigde hij destijds z’n levensstijl van een Engelse lord met 2 landhuizen, renpaarden en een garage vol Range Rovers en Rolls Royces. Aan de Conservatieve Partij doneerde hij honderduizenden ponden. Voormalig minister Michael Mates van die partij moest in 1993 aftreden toen bleek dat hij de zakenman een horloge had gegeven met de inscriptie “Don’t let the bastards grind you down“.

De rechter achtte hem deze week schuldig aan het verduisteren van 29 miljoen pond (nu 62 miljoen pond waard) en veroordeelde hem tot 10 jaar gevangenisstraf.

lees het hele artikel bij Reuters (Peter Griffiths)

Reacties zijn gesloten.