‘King of Good Times’ Vijay Mallya opgepakt in Londen

Vijay Mallya

Vijay Mallya

De eigenaar van de ter ziele gegane luchtvaartmaatschappij Kingfisher Airlines werd medio april in Londen aangehouden op verzoek van de Indiase autoriteiten, die om zijn uitlevering hebben gevraagd. Om die reden verbleef Vijay Mallya sinds begin 2016 in het Verenigd Koninkrijk. Na een borgsom betaald en zijn paspoort ingeleverd te hebben, kon hij weer in zijn zilverkleurige Maybach stappen.

De fraude die hij gepleegd zou hebben bij het faillissement van zijn vliegmaatschappij heeft hij steeds ontkend. Hij vergaarde zijn fortuin door met zijn bedrijf United Spirits de helft van de Indiase drankmarkt te veroveren en maakte ook deel uit van de Indiase senaat. Kingfisher bier heeft in India een marktaandeel van meer dan 50%en wordt in 52 landen verkocht.

Vijjay Mallya (1955) – voormalig voorzitter van het Indiase United Breweries – zou nog zo’n 1,3 miljard euro aan leningen hebben uitstaan bij 17 banken, waar het Indiase OM onderzoek naar doet. Een deel van dat geld zou hij naar het buitenland hebben weggesluisd en witgewassen. Nadat de autoriteiten de ondergang van Kingfisher Airlines in 2012 inluidden door de licentie in te trekken, stapelden de problemen zich op. Ook het Formule 1 team Force India (voorheen Spyker F1-team), eredivisie cricket club Royal Challengers Bangalore en het fokken van paarden verslonden flinke bedragen. 

Na het arrestatiebevel in januari moest Mallya aftreden als voorzitter en beurswaakhond SEBI besloot dat Mallya geen bestuurs- of managementfunctie meer mocht hebben bij een beursgenoteerd bedrijf. Wel hield hij een belang van ongeveer 31% in United Breweries. De ‘King of Good Times’ – vanwege zijn opvallende verschijning en zijn vele uitbundige feesten met modellen en Bollywood actrices – besloot daarop zijn land te ontvluchten en vertrok naar zijn landhuis net buiten Londen. Zoals hij zelf aangaf om ‘meer in de buurt van zijn kinderen te zijn’. 

bron: The Seattle Times (Nirmala George), FD (Aletta André), NRC (Joeri Boom), F1 Journaal (Geoffrey Van den Elshout), Wikipedia


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *