Katrina-burgemeester New Orleans veroordeeld

Ray Nagin

Ray Nagin

Begin juli 2014 werd Ray Nagin, die van 2002 tot 2010 burgemeester was van New Orleans, veroordeeld tot tien jaar cel vanwege corruptie. Na de verwoesting in 2005 door orkaan Katrina nam Nagin voor tenminste 500.000 dollar steekpenningen aan van zakenlui die opdrachten in de wederopbouw in de wacht probeerden te slepen. Hij zou geld, snoepreisjes en graniet voor zijn familiebedrijf hebben aangenomen. Nagin werd in 2013 gearresteerd en eerder dit jaar schuldig bevonden.

Nagin werkte tot zijn benoeming in 2002 als manager bij kabelbedrijf Cox Communications en dankte zijn overwinning aan zijn strijd tegen ambtelijke corruptie, bij bijvoorbeeld voertuiginspecties en taxivergunningen. Hij verwierf wereldwijde bekendheid toen zijn stad door Katrina werd getroffen. In totaal 1.800 mensen kwamen om het leven en tienduizenden raakten dakloos.

Velen hoopten dat New Orleans niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk een nieuwe start kon maken en dan nu zonder corrupt stadsbestuur. Nagin (1956) uitte openlijk kritiek op de reactie en steun van de federale regering en deed een emotioneel beroep op de natie om hulp. Terwijl toenmalig president George W. Bush zware kritiek over zich heen kreeg voor zijn aanpak na de ramp, werd Nagin geprezen voor zijn kordate optreden als crisismanager. In 2006 werd de Democraat herkozen, maar in zijn tweede termijn kreeg hij meer en meer kritiek op het trage tempo van de herstelwerkzaamheden en deden zich diverse schandalen voor.

Veel inwoners waren dan ook verontwaardigd dat rechter Berrigan een kortere straf oplegde dan de 15,5 jaar die voor de strafbare feiten stond. Nagin zou een toegewijde familieman en zo nu en dan ook een goede burgemeester zijn geweest. 
Dat nu juist deze burgervader zijn functie had misbruikt voor zijn eigen gewin en de kans had verspeeld om corruptie uit de stad te verbannen, stelde menigeen teleur.

bron: NRC (Alex van der Hulst), The Guardian, The Wall Street Journal (Cameron McWhirter), De Redactie (Gianni Paelinck)

Reacties zijn gesloten.