Kaaimaneilander Watson veroordeeld voor fraude bij Health Service Authority

Canover Watson veroordeeld

Canover Watson

Begin februari 2016 werd de voormalig voorzitter van de Health Service Authority (HSA) Watson veroordeeld tot een celstraf van 7 jaar voor fraude. Canover Watson werd na onderzoek van de Anti-Corruptie Commissie van de Kaaimaneilanden schuldig bevonden aan diefstal van publieke middelen, belangenverstrengeling en misbruik van zijn functie. De ondernemende accountant was kasbeheerder van de Cayman Islands Football Association, vice-president van de Caribbean Football Union en lid van de Audit en Compliance Commissie van de FIFA, de financiële waakhond binnen de wereldvoetbalbond. Hangende deze zaak werd hij in september 2014 geschorst.

De rechter gaf verder aan het eilandbestuur te zullen adviseren om een deel van de bezittingen van miljonair Watson verbeurd te verklaren ter compensatie van het verlies bij de HSA en de Cayman Islands Monetary Authority te adviseren zijn bevoegdheid om bedrijven te registreren in te trekken. Watson zelf verwachte dat hij beroepsmatig als accountant geschorst zal worden voor de rest van zijn leven. 

Samen met vriend en zakenpartner Jeffrey Webb leverde hij indirect een systeem (CarePay) voor het HSA-ziekenhuis waarmee deze de verzekeringsstatus van patiënten direct vanaf een zorgpasje konden uitlezen. Zo hoopte het samen met de Cayman Islands National Insurance Company (CINICO) het aantal wanbetalers te kunnen beteugelen. Als voorzitter van de HSA stuurde Watson het selectieproces en de opdrachtverstrekking in de richting van het CarePay-systeem, dat door een lokale partner zou worden geïmplementeerd. Dit bedrijf, AIS Cayman Ltd., werd evenwel uiteindelijk gecontroleerd door Watson en Webb, die honderdduizenden dollars aan (over)winst incasseerden.  

De rechter leek ervan overtuigd dat Webb het brein achter de corruptie was, maar die kon niet bij de zittingen aanwezig zijn. De voormalige president van de CONCACAF (2012 – 2015) en vice-president van de FIFA vertoefde in Amerika in afwachting van zijn veroordeling voor wanbeheer en corruptie in het omvangrijke FIFA-schandaal.

bron: Reuters (Simon Evans), Cayman Compass (Brent Fuller)

Reacties zijn gesloten.