Juweliers Lugano hebben topjaar

juweliers LuganoNa jarenlang getouwtrek sloten Italië en Zwitserland in februari 2015 een overeenkomst om belastingontduiking te bestrijden. Ze brachten de afspraken ter voorkoming van dubbele belasting in lijn met de OESO standaarden, met name waar het de uitwisseling van informatie betrof. Dat maakte het voor Italianen met geheime rekeningen in Zwitserland ook mogelijk gebruik te maken van de inkeerregeling, waarbij alsnog belasting moet worden betaald en slechts milde boetes worden opgelegd. Daarvoor kregen ze tot 30 september 2015 de tijd.

Ook in het Italiaanstalige kanton Ticino liep het aantal banken de afgelopen jaren al flink terug als gevolg van de aanhoudende Amerikaanse en Europese druk om een einde te maken aan het Zwitserse bankgeheim en klantgegevens te verstrekken aan buitenlandse belastingdiensten. Daarvoor in de plaats groeide de markt voor safeloketten onstuimig. Eind 2014 schatte een lokale krant hun aantal op 50.000 en zouden in anderhalf jaar tijd (2013-2014) tien nieuwe aanbieders de markt hebben betreden.

Twee politici uit het kanton hebben de Zwitserse regering om een onderzoek gevraagd. De aanbieders van safeloketten staan namelijk niet onder toezicht van de financiële toezichthouder, omdat ze volgens de Zwitserse wet geen financiële dienstverleners zijn. Ze hoeven dus ook niet verdachte financiële transacties te melden bij het Swiss Money Laundering Reporting Office (MROS, Meldestelle für Geldwäscherei).

juweliers Lugano logo GestisafeItalianen die uit handen willen blijven van de Guardia di Finanza worden ervan verdacht in toenemende mate gebruik te maken van de kluisjes en kluizen van bedrijven als Gestisafe en Swiss Family Safe. Het geld dat ze van hun rekeningen hebben gehaald bewaren ze daarin in de vorm van dure horloges, juwelen en sieraden. Die zijn aan de Via Nassa in Lugano volop te koop in de sjieke winkels van Cartier, Bulgari en Bucherer. Volgens Paolo Bernasconi, belastingadviseur in Lugano, is het een topjaar aan de Via Nassa.

bron: Bloomberg (Hugo Miller), le News 

Reacties zijn gesloten.