Justitie VS eist 5 miljard van Standard & Poor’s in rechtszaak

Standard & Poor's logoJustitie in de VS eist 5 miljard dollar in een civiele zaak tegen ratingbureau Standard & Poor’s. Het bureau wordt ervan beschuldigd fraude te hebben gepleegd jegens investeerders, door hypotheekbeleggingen te hoog gewaardeerd te hebben. En dit om meer omzet te halen bij de banken die dergelijke beleggingen aanboden. S&P zou onterecht geclaimd hebben dat haar beoordelingen volledig onafhankelijk waren.

Het is de eerste aanklacht van de overheid tegen een ratings agency. Tot nu toe wisten die buiten schot te blijven door zich te beroepen op de vrijheid van meningsuiting. De overheid besloot toch over te gaan tot een rechtszaak, omdat ze de handelswijze ongehoord vindt en tot de kern rekent van de oorzaken van de financiële crisis. Zestien staten denken er net zo over en hebben eveneens rechtszaken aangespannen. Andere ratingbureaus als Moody’s of Fitch lijken voorlopig ongemoeid te worden gelaten. Het aandeel McGraw-Hill Companies – waar Standard & Poor’s onderdeel van uitmaakt – zakte in 2 dagen meer dan 20% in waarde.

In de aanklacht betoogt Justitie dat S&P tussen 2004 en 2007 verzuimde noodzakelijke aanpassingen door te voeren in de criteria en modellen die werden gebruikt. In die jaren werden beoordelingen van kredietwaardigheid afgegeven over hypotheekbeleggingen ter waarde van 2,8 biljoen dollar en nog eens 1,2 biljoen aan gerelateerde producten. Met een prijskaartje van 750.000 dollar per beoordeling waren de aanbiedende banken graag geziene cliënten.

Nu strafrechtelijke vervolging lastig is gebleken, beroept Justitie zich In deze zaak op de Financial Institutions Reform, Recovery, and Enforcement Act (FIRREA), een wet die in de jaren ’80 werd aangenomen ten tijde van de spaarbank-schandalen. Deze wet heeft betrekking op fraude bij financiële instellingen, waarvoor de overheid garant staat. Sommige van deze instellingen zijn bij wet verplicht zich bij investeringsbeslissingen te verlaten op de ratings van bureaus als S&P. Zo heeft Justitie in haar aanklacht concreet de Western Federal Corporate Credit Union genoemd als gedupeerde van een investering die van S&P een hoge score had gekregen.

lees het hele artikel bij Yahoo! News (Aruna Viswanatha, Lauren Tara LaCapra – Reuters)

Reacties zijn gesloten.