JPMorgan Chase grossiert in schikkingen

Opnieuw trof de Amerikaanse zakenbank JPMorgan Chase & Co medio december 2013 een schikking met de federale overheid – deze keer voor 2 miljard dollar – om strafvervolging uit te stellen voor een zeer onfortuinlijk dossier. Nu betrof het – precies 5 jaar na zijn aanhouding – de uiterts lucratieve cliënt Bernie Madoff. De zakenbank – die 20 jaar lang zijn huisbankier was – werd verweten dat het onvoldoende toezicht hield op Madoff en dat ze te laat aan de bel trok toen duidelijk was dat alles inderdaad te mooi was om waar te kunnen zijn. Geschat wordt dat JPMorgan ruim 500 miljoen dollar verdiende aan Bernard L. Madoff Investment Securities.

JPMorgan Chase & CoDe curator Irving Picard stelde eerder al dat deze bank de verantwoordelijkheid had om haar cliënten te kennen en over voldoende informatie beschikte om tot die ene  conclusie te komen: Madoff was een oplichter.
Uit de rechtszaak die Picard eerder aanspande kwam naar voren dat de accountmanager bij JPMorgan volslagen incompetent was. Richard Cassa had 10 jaar lang geen idee wat er van hem werd verwacht.

Van Madoff’s accountant Friehling & Horowitz wist de bank in 2006 dat deze niet geregistreerd stond bij de Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB), niet beoordeeld werd door de American Institute of Certified Public Accountants en zelfs geen website had met achtergrondinformatie over het kantoor.

Ook kwam de rekening waarvan de uitbetalingen aan Madoff’s klanten werden gedaan nooit voor op een exceptierapportage, waar dat wel verwacht mocht worden. Zo werd vanaf deze rekening in 7 jaar tijd zo’n 76 miljard dollar overgeboekt naar één cliënt. Tussen 2004 en 2008 kwamen verreweg de meeste overboekingen terecht in landen met een gemiddeld en hoog risicoprofiel. In 2002 werden 318 overboekingen van precies 986.301 dollar gedaan naar één cliënt.

In 2006 en 2007 kreeg JPMorgan steeds meer argwaan, maar verzuimde de autoriteiten in te schakelen. In oktober 2008 stuurde de bank wel een Suspicious Activity Report – waarvan ze er per jaar meer dan 150.000 opstelt – aan de Britse financiële autoriteiten, waarna ze haar geld terughaalde, maar blokkeerde niet zijn bankrekening en meldde niets aan de Amerikaanse toezichthouders. En toen Madoff 2 maanden later de fraude bekende, kwam dat voor veel betrokkenen bij de bank niet echt als een verrassing. In tegenstelling tot de hoofddader, lopen zij allemaal – inclusief CEO Jamie Dimon – nog vrij rond. Aan deze en andere banken de schone taak om het vertrouwen van klanten te herwinnen.

bron: Quote (Tom Wouda), The Motley Fool (John Reeves, Ilan Moscovitz), WSJ (Dan Fitzpatrick, Michael Rothfeld)

Reacties zijn gesloten.