Italië vervolgt ex-topman UniCredit

Voormalig topman Alessandro Profumo van UniCredit wordt vervolgd voor fiscale fraude. Met 19 andere bankiers zou hij 245 miljoen euro belasting hebben ontdoken.

De ontduiking / ontwijking vond plaats door rente op spaargeld te ‘veranderen’ in dividend uit niet-bestaande beleggingsproducten. Spaargeldrente wordt in Italië belast tegen een tarief van tientallen procenten, dividend voor maar 5 procent. Zeker twee van de aangeklaagden werken bij Barclays. Volgens justitie speelde deze zakenbank een belangrijke rol bij het opzetten van de constructie, Brontos genaamd.
Bij deze ingewikkelde truc werd gebruik gemaakt van een Barclays-kantoor in Luxemburg, een stratkapitaal in Turkse lira’s en valutaswaps in Londen en Milaan. In 2010 gaf Profumo aan het belastingvehikel slechts te hebben gebruikt opdat UniCredit er ‘economisch profijt’ van zou trekken.

Profumo vertrok in 2010 na 13 jaar bij UniCredit en is tegenwoordig baas van de eeuwenoude Banca Monte dei Paschi di Siena. Hij liet weten de rechtszaak op 1 oktober 2012 met vertrouwen tegemoet te zien. “Ik wacht met ongeduld op de uitspraak.”

 

bron: de Volkskrant (Michael Persson)

Reacties zijn gesloten.