Israëlische farmaceut Teva krijgt boete van half miljard

Eind december kwam de Israëlische farmaceut Teva met het Amerikaanse ministerie van Justitie voor drie jaar uitstel van vervolging overeen onder de Foreign Corrupt Practices Act (FCPA) voor een bedrag van ruim 280 miljoen dollar. In die periode houdt een onafhankelijke deskundige toezicht op de naleving van voorschriften in de bedrijfsvoering. Met de SEC kwam het bedrijf overeen om een bedrag van bijna 240 miljoen terug te geven. Een recordboete onder de FCPA voor een farmaceutisch bedrijf en de eerste voor een Israëlisch bedrijf. Al voor de overname van Allergan in 2015 voor 37 miljard euro gold Teva als grootste producent van generieke geneesmiddelen, groter dan Sandoz en Mylan.

Het onderzoek naar overtredingen startte in 2012 en betrof malversaties in Mexico, Oekraïne en Rusland bij de verkoop van Copaxone, een medicijn dat wordt ingezet tegen multipele sclerose. De onrechtmatig verkregen winsten in deze landen werden geraamd op ruim 200 miljoen dollar.

Israëlische farmaceut Teva

In Rusland werkte Teva samen met een lokaal bedrijf voor het ompakken van het geneesmiddel. De eigenaar van dit bedrijf was (de vrouw van) een hoge functionaris bij het ministerie van Volksgezondheid, die in de periode 2006 – 2012 tientallen miljoenen opstreek voor zijn inzet om het medicijn aan te bevelen.

In Oekraïne werd in de jaren 2002 – 2012 eveneens een functionaris bij het ministerie van Volksgezondheid omgekocht, nu om de registratie van geneesmiddelen van Teva voor de Oekraïense markt soepel te laten verlopen.

In Mexico zou de lokale dochteronderneming van Teva via een distributeur van geneesmiddelen artsen hebben betaald om Copaxone voor te schrijven. Sommige artsen ontvingen sinds 2005 dergelijke incentives en vanaf 2009 zouden managers bij Teva, die verantwoordelijk waren voor maatregelen tegen corruptie, er van geweten hebben. Deze praktijken hielden aan tot 2012, toen de SEC het bedrijf dagvaardde op verdenking van FCPA-schendingen in Latijns-Amerika.

Inmiddels hebben alle betrokken medewerkers het bedrijf verlaten en de directie van de vestiging in Rusland werd in 2013 volledig vervangen. De geneesmiddelengigant gaf te kennen een nieuwe internationale organisatiestructuur en best practices te hebben geïmplementeerd en het personeel te hebben getraind in het nakomen van wet- en regelgeving. Niks meer aan de hand. 

bron: FCPA Blog (Richard L. Cassin), FCPA Professor, Volkskrant (Jurriaan Nolles), Jewish Business News


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *