Intussen in IJsland …

Medio februari 2015 bekrachtigde de Hoge Raad van IJsland de straffen uit 2013 van vier voormalige Kaupthing topbankiers en verhoogde zelfs enkele van de straffen. Zelf waren ze niet bij de uitspraak aanwezig; ze laten zich nog zelden zien in hun moederland. Hreidar Mar Sigurdsson, Kaupthing’s voormalige CEO, voormalig bestuursvoorzitter Sigurdur Einarsson, voormalig CEO van Kaupthing Luxembourg Magnus Gudmundsson en Olafur Olafsson, de op één na grootste aandeelhouder destijds, werden veroordeeld tot straffen tussen de 48 en 66 maanden. De zwaarste straffen voor financiële fraude in de geschiedenis van het land.

Sigurdur Einarsson, IJsland Kaupthing

Sigurdur Einarsson

Het viertal was er van beschuldigd dat zij een deelname van 5,1% in de bank – enkele weken voordat deze instortte – van sjeik Mohammed Bin Khalifa Bin Hamad al-Thani niet openbaar hadden gemaakt. Geruchten over problemen bij de bank moesten zo ontzenuwd worden. De deelname vanuit Qatar schiep vertrouwen, maar bleek onreglementair gefinancierd met een lening van diezelfde bank. 
Sigurdsson en Einarsson wacht een nog grotere strafzaak in april, waarin ze zich met zeven anderen moeten verantwoorden voor mogelijke marktmanipulatie door Kaupthing.

Volgens de speciale aanklager Olafur Hauksson toonde de uitspraak aan dat het mogelijk is om bankiers veroordeeld te krijgen die aan de wieg stonden van de bankencrisis in 2008. Ook andere landen zouden dergelijke zaken moeten voeren vanuit de gedachte dat banken misschien wel, maar bankiers niet te groot zijn om vervolgd te worden. 

Ook de CEO’s van de twee andere grote banken, Glitnir en Landsbanki, werden al veroordeeld door rechtbanken. Ook hun zaken staan nog op de rol van de Hoge Raad, die tot nu toe in zes van de zeven voorgelegde zaken de aanklager in het gelijk stelde. Daarnaast heeft Hauksson nog veertien zaken op zijn bureau liggen.

Het parlement versoepelde de regels rond het bankgeheim om de onderzoeken door het OM te vergemakkelijken, maar moest tegelijkertijd toezien hoe door de bezuinigingen het aantal medewerkers op deze zaken gehalveerd werd tot vijftig. 

bron: Reuters (Alistair Scrutton, Ragnhildur Sigurdardottir), Visir (Kolbeinn Tumi Dadason)

Reacties zijn gesloten.