Infantino pakt stevig door bij corruptiebestrijding FIFA

Nu de nieuwe voorzitter van de FIFA hard bezig is het vertrouwen in de wereldvoetbalbond te herstellen, deelde hij op het jaarcongres in Bahrein aan de corruptiebestrijders Eckert en Borbély mee dat er verder geen gebruik zou worden gemaakt van hun diensten. Ook voor beide heren zelf was dit nieuws. Hun werk mochten ze overdragen aan de Griekse rechter Vassilos Skouris en de Colombiaanse aanklager Maria Claudia Rojas. Honderden onderzoeken zouden volgens het koppel jaren vertraging kunnen oplopen. En dat terwijl Eckert en Borbély de afgelopen jaren met succes minder sportieve prestaties onderzochten van diverse FIFA-bestuurders. Voor Infantino waarschijnlijk juist de reden om eens flink op de rem te gaan staan.

Gianni Infantino, corruptiebestrijding FIFA

Gianni Infantino

De Zwitserse advocaat Cornel Borbély leidde de onderzoekskamer, de Duitse rechter Hans-Joachim Eckert de rechtsprekende. In 2012 werden deze twee onafhankelijke kamers door de ethische commissie ingesteld. Mede door hun (onderzoeks)werk en hulp van de Amerikaanse en Zwitserse autoriteiten werden Blatter en Platini voor jaren de toegang tot de voetbalsport ontzegd.

Skouris en Rojas vonden direct een nieuwe zaak in hun postvakje. Eind april legde de Koeweitse sjeik Ahmad Al-Fahad Al-Sabah per direct zijn functie in het 37-koppige bestuur neer, nadat Richard Lai in de VS had bekend steekpenningen van hem te hebben aangenomen. Lai was voorzitter van de voetbalbond van Guam en lid van de auditcommissie van de FIFA. Sjeik Al-Sabah – tevens voorzitter van het Olympisch comité van Azië en van de Associatie van Nationale Olympische Comités (ANOC) – speelde een sleutelrol in de herbenoeming van Blatter in 2015, door de steun van de Aziatische voetbalfederatie voor Blatter – in plaats van voor diens uitdager, de Jordaanse prins Ali bin Al-Hussein – veilig te stellen. 

Ook de voormalige Portugese minister Miguel Maduro werd aan de kant geschoven. Onder zijn voorzitterschap bepaalde de Governance & Review commissie in maart 2017 dat de Rus Vitaly Mutko niet herkiesbaar was, gelet op zijn positie als plaatsvervangend premier in Moskou. Dat had geen enkel effect op het WK in Rusland van 2018, waarvoor hij het organisatiecomité voorzit. De FIFA hanteerde – strikter dan voorheen – bestaande regels over politieke neutraliteit van haar bestuurders. 

In maart kondigde Gianni Infantino voor 28 bestuursleden een loonsverhoging aan van 280.000 naar 420.000 euro per jaar, na sinds lange tijd twee jaar met verlies te hebben afgesloten.

bron: de Volkskrant (Max Veerbeek, Willem Feenstra, Mark Misérus), DDS (Paul van der Bas), NRC (Len Maessen), the Guardian (David Conn), FT (Murad Ahmed)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *