Indonesische minister treedt af om corruptie

foto Andi Mallarangeng

Andi Mallarangeng

Ondanks de strijd van de Indonesische regering tegen corruptie, maakte de minister van Jeugd- en Sportzaken in december 2012 zijn ontslag bekend. Andi Mallarangeng (1963) is de eerste zittende minister die moet aftreden vanwege een corruptieschandaal. In 2009 was president Susulo Bambang Yudhojono juist herkozen omdat hij vastberaden was om de corruptie in zijn land tot staan te brengen. Daar is tot nu toe weinig van terecht gekomen, getuige de vele schandalen en het vertrek van zijn vertrouweling Mallarangeng.

Volgens de nationale anti-corruptie commissie (KPK) is Mallarangeng verantwoordelijk voor malversaties bij de bouw van een atletendorp voor de 26e South East Asian Games. Onderzoek wees uit dat bij de aanbesteding en de bouw van het Hambalang-complex in Bogor grove onregelmatigheden plaats hebben gevonden. Zo’n 20 miljoen aan publieke middelen zou zijn verduisterd. De afgetreden minister wordt hiervoor verantwoordelijk gehouden en riskeert een gevangenisstraf van maximaal 20 jaar.

Hambalang complex in aanbouw, deels ingestort

Hambalang complex in aanbouw, deels ingestort na zware regenval

De bouw van de accommodaties in Bogor was al onderwerp van onderzoek toen enkele gebouwen in mei 2012 instortten na zware regenval en tot het stopzetten van het project leidden. Onderaannemer in dit bouwproject was een bedrijf van Anas Urbaningrum (1969), de nog jonge voorzitter van de Democratische Partij en met het vertrek van Mallarangeng een kanshebber om president Yudhojono bij de verkiezingen in 2014 op te volgen.

De voormalige penningmeester van de partij, Muhammed Nazaruddin, die een straf uitzit van bijna 6 jaar voor corruptie, beweerde dat hij met Anas betrokken was bij het illegaal verwerven van fondsen voor de partij. Ook zou de secretaris-generaal van de partij, de tweede zoon van de president oftewel Edhie Baskoro Yudhojono, geweten hebben van deze groezelige gelden. De Democratische Partij heeft een slecht jaar achter de rug. Ondanks de goede voornemens is Indonesië op de jaarlijkse corruptielijst van Transparency International 18 plaatsen gezakt en bezet nu plek 118 (van 176).

In juli 2014 werd Mallarangeng veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf en een boete van 17.000 dollar. De rechter achtte bewezen dat hij steekpenningen had aangenomen. Niet alleen voor de gunning van de bouw van het sportcomplex, maar ook voor zijn campagne voor het voorzitterschap van de Democratische Partij, hoewel dat geen deel uitmaakte van deze rechtszaak. Het sportcomplex bleef onafgebouwd.

bron: Volkskrant (Michel Maas), Wikipedia, The Australian (Peter Alford), Jakarta Globe

Reacties zijn gesloten.