India ziet af van aanschaf AgustaWestland helikopters vanwege omkoping

Medio november 2013 zag de Indiase regering dan toch af van de deal uit 2010 van ruim 550 miljoen euro voor 12 defensiehelikopters van het Brits-Italiaanse AgustaWestland, een dochterbedrijf van Finmeccanica. Reden voor de opzegging van het contract was de zweem van corruptie rond het dossier. De aankoop van de AW101-helikopters voor de Indian Air Force (IAF) kwam in februari dit jaar in opspraak toen de topman van het Italiaanse moederbedrijf Finmeccanica, waaronder ook Fyra-producent AnsaldoBreda valt, werd opgepakt. Finmeccanica zou functionarissen hebben omgekocht om de deal in haar voordeel te beïnvloeden.

Hoewel er nog een overleg stond gepland tussen het ministerie van Defensie en het management van AgustaWestland, berichtte de pers al dat India af zou zien van de overeenkomst op grond van de integriteitsregels die er in zijn opgenomen. Mogelijk speelden de komende verkiezingen en het grote aantal corruptieschandalen daarbij een rol.

AgustaWestland Giuseppe Orsi

Giuseppe Orsi

In oktober werd Guido Ralph Haschke in Zwitserland opgepakt. Als tussenpersoon bij de deal zou hij samen met Carlo Gerosa bijna 6 miljoen euro hebben betaald aan Indiase functionarissen via IDS Infotech en Aeromatrix Info Solutions. Zelf zouden ze bijna 25 miljoen hebben achtergehouden via een vennootschap in Tunesië. Aangenomen wordt dat ook de opgepakte CEO van Finmeccanica en voormalig CEO van AgustaWestland, Giuseppe Orsi, van hun diensten gebruik maakte.

Daags na de arrestatie van Orsi en van de huidige CEO Bruno Spagnolini, bevestigde de Indiase minister van Defensie Antony dat er verdenkingen van omkoping van politici en defensiepersoneel bestonden en dat hij een onderzoek had gelast. Uit dit onderzoek van het Indiase Central Bureau of Investigation (CBI) zou onder andere blijken dat defensiefunctionaris Tyagi de eisen uit de aanbesteding had versoepeld ten gunste van AgustaWestland. In plaats van een maximale vlieghoogte van 6.000 meter, kon volstaan worden met een plafond van 4.500 meter.

bron: DeTijd, ipaidabribe, Times of India, Wikipedia

Reacties zijn gesloten.