IAC beschuldigt Reliance en regering India van vriendjeskapitalisme

Reliance Industries Limited logoEind oktober 2012 richtten Arvind Kejriwal en Prashant Bhushan van India Against Corruption (IAC) hun pijlen op multimiljardair Mukesh Ambani, bestuursvoorzitter en CEO van Reliance Industries Limited (RIL). Ze beweerden dat voormalig energieminister Jaipal Reddy aan de kant was gezet, omdat hij  zich tegen de door RIL voorgestelde tariefsverhoging voor gas kantte. Ze beschuldigden de regering van “vriendjeskapitalisme”. Ook eisten ze de ontbinding van het contract met RIL voor gaswinning in het Krishna-Godavari Basin in de staat Andhra Pradesh. Dit production sharing contract (PSC) zou tegen voor de staat India ongunstige voorwaarden zijn afgesloten.

Het KG Basin werd in 2000 aan Reliance toegewezen om in de daaropvolgende 17 jaar gas te leveren aan de National Thermal Power Corporation (NTPC) voor 2,34 dollar per eenheid. In 2007 werd de prijs echter in overleg met de minister van financiën verhoogd naar 4,25 dollar; een winst voor Reliance van 2 miljard dollar.
Recent wilde het bedrijf de prijs per eenheid verhogen naar 14,2 dollar. Verzet hiertegen kostte Jaipal Reddy zijn functie. Aanvaarding van de prijsverhoging had Reliance een extra winst opgeleverd van 8,5 miljard dollar.

De activisten van IAC en de oppositie vroegen premier Manmohan Singh om tekst en uitleg. Maar de Congress Party vond dat de beschuldigingen van Kejriwal ongefundeerd waren en van geen enkele politieke partij een antwoord waard waren. De nieuwe minster van energie Veerappa Moily wilde niet reageren op de beweringen. Reliance noemde de beschuldigingen onverantwoordelijk.

lees het hele artikel bij Yahoo India Finance en NewsBullet.in

 

Reacties zijn gesloten.