HypoVereinsbank verdacht van grootschalige belastingontduiking

Justitie in Duitsland heeft eind november 2012 met groot machtsvertoon invallen gedaan in het hoofdkantoor van UniCredit Bank AG (HypoVereinsbank) in München en op twaalf andere plaatsen. Meer dan 60 opsporingsambtenaren deden onderzoek naar grootschalige belastingontduiking. Het Openbaar Ministerie, de belastingdienst en de recherche werken daarbij samen. Hoeveel mensen ze precies op het oog hadden is niet bekend, maar directieleden van de bank zouden niet verdacht zijn, schreef de Süddeutsche Zeitung.

logo HypoVereinsbank

Bankmedewerkers zouden in samenspraak met een beurshandelaar inkomsten hebben verzwegen en de daaruit resulteren winst onderling hebben verdeeld. De fiscus zou daarbij voor zowat 124 miljoen euro aan inkomsten zijn misgelopen.

HVB lichtte toe dat de belastingdienst kritische vragen stelt bij belastingaftrek voor vermogenswinsten bij aandelentransacties kort voor het moment van dividendvaststelling in de jaren 2006 tot en met 2008. De bank werkt aan het onderzoek mee om de aantijgingen op te helderen.
HypoVereinsbank werd eind 2005 door het Italiaanse UniCredit overgenomen en is de op 5 na grootste bank van Duitsland. Eerder deze maand maakte HVB nog mooie resultaten bekend over de eerste 3 kwartalen. De winst steeg al uit boven die van 2011.

Volgens het Duitse ministerie van Financiën worden ook andere instellingen doorgelicht die ervan worden verdacht op dezelfde manier de belasting te hebben ontdoken. Om hoeveel geld het in totaal gaat, kon het ministerie niet zeggen.

bron: Süddeutsche Zeitung, De Standard, NU.nl, Expatica

Reacties zijn gesloten.