Huurverhoging kan beperkt blijven

foto minister BiZa, Spies

Minister Spies

Minister Spies van Binnenlandse Zaken zal 27 september aanwezig zijn bij het 10-jarig jubileum van de VTW en neemt maatregelen om de salarissen van bestuurders van corporaties aan te pakken. Uit cijfers die de NOS heeft opgevraagd, blijkt dat ruim 40 procent van de bestuurders meer verdient dan de norm die binnen de sector is afgesproken. Vooral bestuurders van de kleine en van de zeer grote corporaties verdienen boven de norm.

Naar aanleiding van de discussie over het salaris van voormalig Vestia-bestuurder Erik Staal – verdiende bijna 600.000 euro in 2010 – heeft de NOS de geanonimiseerde salarisgegevens van alle 756 bestuurders gekoppeld aan andere openbare documenten en op een rijtje gezet.

Bij relatief kleine corporaties met 2.500 tot 10.000 woningen verdient ruim driekwart van de bestuurders meer dan de huidige norm voorschrijft. Dat geldt ook voor bestuurders van corporaties met meer dan 30.000 woningen.
Zo verdienen twee bestuurders van Wooninc. in Eindhoven (7336 woningen) respectievelijk 371.000 en 309.000 euro. In Waalwijk krijgen de bestuurders van Casade Woonstichting respectievelijk 313.000 en 133.000 euro voor het beheren van ruim 8000 woningen.

Ook bij kleine corporaties lopen de verdiensten erg uiteen. Zo krijgt de bestuurder van Vitaal Wonen in Sittard-Geleen 121.000 euro voor het beheren van 277 huizen. Zijn collega van Woningbouwvereniging Goed Wonen in Lopik verdient 29.000 euro voor het beheren van 14 huizen meer. Volgens de Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties (VTW) en de koepel Aedes is een groot deel van de arbeidscontracten al afgesloten voordat de huidige beloningscode van kracht ging, in juli 2010.

Wet Normering Topinkomens

foto kantoor Aedes, Den Haag

Kantoor Aedes, Den Haag

Vooralsnog zijn er weinig manieren om deze veelverdieners aan te pakken. Als de Tweede Kamer instemt, gaat vanaf 1 januari 2013 de Wet Normering Topinkomens in voor topfunctionarissen in de (semi-)publieke sector. Daaronder vallen ook de woningcorporaties. De nieuwe wet maakt het alleen mogelijk om bestuurders aan te pakken die de maximale salarisgrens overschrijden. Minister Spies wil nu gaan regelen dat er ook een salarisplafond komt voor de bestuurders van kleine corporaties die verhoudingsgewijs te veel verdienen.

Eerder deze maand publiceerden dagblad Stentor en het Financieele Dagblad een onderzoek naar de salarissen van corporatiebestuurders. Van 285 bestuurders achterhaalden zij de salarisgegevens. Daaruit bleek dat dertig procent van hen meer verdiende dan de Balkenendenorm.

lees het hele artikel bij de NOS (Gert-Jan Dennekamp, Jikke Zijlstra)

Reacties zijn gesloten.