HP schikt voor 108 miljoen dollar in omkopingszaak

Hewlett-PackardBegin april 2014 kwam Hewlett-Packard voor 108 miljoen dollar een schikking overeen met het Amerikaanse ministerie van Justitie en de beurstoezichthouder SEC in enkele strafrechtelijke en civiele rechtszaken over omkoping in Mexico, Rusland en Polen.

In Rusland werden ambtenaren omgekocht via een web van bedrijven, om een grote opdracht bij het Openbaar Ministerie in de wacht te slepen.
In Polen zou ruim 600.000 dollar zijn opgegaan aan cadeaus en tassen vol geld om voor 32 miljoen dollar aan opdrachten bij de politie binnen te halen. In deze zaak stelde het Poolse OM Andrzej M. en voormalig HP-directeur Tomasz Z. in staat van beschuldiging.

Voor het afsluiten van een softwarecontract van zo’n 6 miljoen dollar met olie- en gasbedrijf Pemex, een Mexicaans staatsbedrijf, betaalde de lokale tak van HP meer dan 1 miljoen dollar aan commissies aan een adviseur, waarvan een deel terecht kwam bij een functionaris van dat bedrijf.

Door een gebrek aan interne controles bij HP konden, volgens Kara Brockmeyer, hoofd van de FCPA-unit binnen de SEC, jarenlang steekpenningen worden betaald bij het zaken doen in Mexico en Oost-Europa. Tussenpersonen en adviseurs werden – in strijd met de interne voorschriften – niet of onvoldoende tegen het licht gehouden.

Het onderzoek naar deze zaken startte zo’n vier jaar geleden en besloeg het eerste decennium van deze eeuw. Eind 2011 trad Meg Whitman aan als nieuwe CEO van Hewlett-Packard. Het bedrijf verleende volledige medewerking aan het onderzoek en nam intussen afscheid van de betrokken medewerkers.

bron: FCPA Blog (Richard L. Cassin), Compliance Week (Jaclyn Jaeger), The Wall Street Journal (Spencer E. Ante, Don Clark)

Reacties zijn gesloten.