Hoofd Belastingen & Douane Ethiopië opgepakt

Melaku Fanta

Melaku Fanta

Medio mei 2013 werden in Ethiopië diverse hoge overheidsfunctionarissen en enkele zakenmensen opgepakt op last van de Federal Ethics and Anti-corruption Commission (FEAC) op verdenking van corruptie. Onder hen de directeur-generaal van de belastingen en douane Melaku Fanta en zijn plaatsvervanger Gebrewahed Woldegiorgis. Bij hun aanhouding trof de politie bij hen thuis grote sommen geld aan. Ook werden directeuren van enkele belastingkantoren aangehouden en Cornel Haimanot Tesfay, de vrouw van  Woldegiorgis toen zij probeerde belastende documenten te verbergen.

Onder de aangehouden zakenlieden bevonden zich de superrijke Ketema Kebede, eigenaar van KK Trading, Simachew Kebede, eigenaar van Intercontinental Addis Hotel en Nega G/Egziabher, eigenaar van Netsa Trading.

De hoogste anti-corruptie functionaris van Ethiopië, Ali Sulaiman, verklaarde dat de meeste verdachten al 2 jaar in de gaten werden gehouden. Premier Hailemariam Desalegn, na de dood van Meles Zenawi in augustus 2012 aan de macht gekomen, verklaarde eerder dit jaar in het parlement de oorlog aan corruptie en riep daarbij de hulp van de bevolking in.

Melaku Fanta werkte eerder op de ministeries van Arbeid en Sociale Zaken, Algemene Zaken en het ministerie van Belastingen. Vanaf 2008 leidde hij de Autoriteit Belastingen & Douane. Hij was tevens één van de 180 leden van de raad van het Ethiopisch Volksrevolutionair Democratisch Front (EPRDF), de partij die momenteel aan de macht is.

In een recent rapport schreef de FEAC dat ze alleen in de afgelopen 10 maanden al 1,1 miljoen dollar en diverse overheidsbezittingen – waaronder gebouwen en grond – terug had gekregen.
In de Corruptie Perceptie Index van Transparency International van 2012 bezette Ethiopië plek 113 in de lijst met 176 landen.

bron: Reuters (Aaron Maasho), Sudan Tribune (Tesfa-Alem Tekle), AfriqueJet, Daniel Berhane Blog, Wikipedia

 

Reacties zijn gesloten.