Hoger beroep in Limburgse bouwfraude

Janssen de Jong InfraEind december 2012 kregen de ex-directeuren van wegenbouwer Janssen de Jong Mark J. (1973) en Rob A. (1960) van het gerechtshof in Den Bosch in hoger beroep straffen van 2 jaar, waarvan 10 en 12 maanden voorwaardelijk, vanwege hun rol in de Limburgse bouwfraude. Behalve de directeuren kregen zes andere betrokkenen deels voorwaardelijke veroordelingen tot 15 maanden cel. Onder hen zijn vier ambtenaren die zich schuldig maakten aan het aannemen van steekpenningen van de wegenbouwer.

De corruptiezaak rond de wegenbouwer, die sinds 2009 loopt, draaide om giften van het bedrijf aan ambtenaren, die gratis uitstapjes kregen aangeboden en aan wie verbouwingen in en rond hun huis werden geschonken. In ruil daarvoor werd de wegenbouwer door de ambtenaren bevoordeeld bij gunningen en werd vertrouwelijke informatie doorgespeeld.

In maart 2009 sloot Janssen de Jong zijn wegenbouwvestiging in Meerssen, nadat Justitie sinds eind januari van dat jaar elf (oud-)medewerkers van de wegenbouwer arresteerde. De maatregelen werden genomen op basis van de resultaten van een eigen onderzoek door gespecialiseerde fraude-accountants van KPMG en advocatenkantoor Houthoff Buruma. Daaruit bleek dat de verdenkingen van justitie een grond van waarheid bevatten.

In december 2010 constateerde het OM dat de voormalig leidinggevenden van de wegenbouwer zich jarenlang bezondigden aan ‘het structureel corrumperen van ambtenaren’. ‘Het ging de verdachten vooral om het binnenhalen van werk en het draaien van omzet. En dat allemaal voor het bedrijf dat ze een warm hart toedroegen, maar toch vooral ook voor het eigen persoonlijke gewin. Want veel acquisitie, veel omzet, veel werk binnenslepen leverde de verdachten aanzien en aanzienlijke bonussen op.’

Ook was het OM ‘een constructie’ op het spoor gekomen van de twee hoofdverdachten samen met de bedrijven Aldenzee en Kusters. De truc kwam erop neer dat de directeuren van deze bedrijven contant geld beschikbaar stelden aan regiomanager Mark J. en directeur Rob A. In ruil voor die contanten mochten de directeuren van Aldenzee en Kusters een factuur van duizenden euro’s meer uitschrijven. Janssen de Jong Infra betaalde die opgehoogde factuur dan per bank. Zo kwamen de hoofdverdachten aan euro 70.000 cash, waarmee zij acht ambtenaren omkochten.

Janssen de Jong asfalt wegenbouw

… wegbereiders strijken hobbels glad …

Rob A. en Mark J. kregen in 2010 ieder persoonlijk al een boete van de Nederlandse Mededingingsautoriteit van 250.000 en 100.000 euro voor kartelafspraken.

Mark J.  kocht tussen 2005 en 2009 ambtenaren om van de gemeenten Stein, Maastricht, Heerlen en Nuth en van de provincie Limburg. Hij gaf de ambtenaren geld en voerde gratis werkzaamheden uit aan hun woningen en tuinen. Ook betaalde hij een kraamborrel, een volledig verzorgde vliegreis, diners en kaartjes voor concerten en voetbalwedstrijden. Verder regelde hij uitstapjes kleiduivenschieten en quadrijden. Mark J. werd in januari 2011 veroordeeld tot 24 maanen cel, waarvan 10 voorwaardelijk.
Rob A. kocht twee ambtenaren om van Stein en Maastricht met een volledig verzorgde vliegreis naar de grand prix van Monaco en een bezoek aan een concert van Robbie Williams. Hij wist dat zijn regiomanager ambtenaren omkocht, maar floot hem niet terug. Hij werd veroordeeld tot een jaar celstraf, waarvan de helft voorwaardelijk.

bron: Elsevier, Wij Limburg, De Limburger (Serge Sekhuis, Theo Sniekers), de Volkskrant

Reacties zijn gesloten.