Hoe ver ging de dienstverlening van Unaoil?

Dienstverlening van Unaoil – Eind maart 2016 publiceerde The Huffington Post samen met haar Australische partner Fairfax Media een serie artikelen over mogelijk onrechtmatige praktijken van het bedrijf Unaoil uit Monaco, gebaseerd op tienduizenden interne documenten uit de periode 2003 – 2012. Een bedrijf geleid door de Iranees Ata Ahsani, dat met name westerse bedrijven in de oliewinning adviseert bij opdrachten in olieproducerende landen in Afrika, het Midden-Oosten en enkele voormalige Sovjet-republieken. Uit die documenten zou blijken dat bij het verkrijgen van veel van die opdrachten steekpenningen werden betaald. Ook dat leek te behoren tot de dienstverlening van Unaoil.

dienstverlening van Unaoil

 

Bedrijven als Halliburton, Honeywell, KBR, Rolls-Royce, Man Turbo, SBM Offshore, Samsung, Hyundai en nog honderden andere bedrijven maakten gebruik van de diensten van Unaoil. Bedrijven die opereren vanuit OESO-landen, die zich gecommitteerd hebben aan de Anti-Bribery Convention. In de VS uitgewerkt in de Foreign Corrupt Practices Act (FCPA), in het Verenigd Koninkrijk in de Bribery Act 2010. Diverse van de genoemde bedrijven maakten al eerder al kennis met deze wetgeving.

KBR zou meer dan 10 jaar geleden met hulp van Unaoil geprobeerd hebben om samen met het Britse Petrofac opdrachten binnen te slepen op het Kashagan olieveld in Kazachstan. Unaoil zette op kosten van KBR een voormalige manager van het Italiaanse Eni op de loonlijst, die als adviseur werkte voor een onderdeel van het Kazachse staatsoliebedrijf. Voor 80.000 dollar per maand speelde Leonida Bortolazzo informatie en opdrachten toe aan zijn broodheren.

Ook in Irak onderhield Unaoil warme banden met diverse hooggeplaatste ambtenaren, zoals Kifah Numan en Dhia Jaffar al-Mousawi van de South Oil Company. Dit staatsoliebedrijf vormde vaak een springplank naar een post als minister van Olie, zoals het geval was bij Kareem Luaibi en diens voorganger Hussain al-Shahristani, thans minister van Onderwijs. Unaoil zou gebruik hebben gemaakt van een tussenpersoon om deze ministers te paaien. In 2010 en 2011 zou het bedrijf minstens 20 miljoen dollar hebben betaald aan de vanuit Jordanië opererende Ahmed al-Jibouri, die een deel van dit bedrag doorgespeeld zou hebben aan Shahristani en Luaibi.

Voor haar bedrijfsactiviteiten maakte Unaoil op haar beurt weer gebruik van professionele dienstverleners in het juridische en financiële segment. Voor haar bankzaken was het in Monaco gevestigde maar op de Britse Maagdeneilanden geregistreerde bedrijf een goede klant van HSBC en Citibank. Het laat zich raden dat de hierboven genoemde transacties via een complex web van rekeningen en tussengeschoven bedrijven verliepen. Uit de documenten die journalist Nick McKenzie kreeg toegespeeld van de klokkenluider(s) bleek ondermeer dat Sandy Young van Unaoil aan een Amerikaanse klant toelichtte dat de geldstromen zoveel mogelijk werden losgekoppeld van deze opdrachtgever in verband met diens verplichting onder de FCPA een onderzoek in te stellen naar Unaoil.

De familie Ahsani reageerde begin april 2016 geschokt, ontkende de verdachtmakingen en kondigde aan in overleg te zijn met de autoriteiten over de te nemen stappen. Diezelfde autoriteiten deden op verzoek van en samen met het Britse Serious Fraud Office enkele dagen daarvoor huiszoekingen in het kantoor van Unaoil en bij enkele topfunctionarissen thuis.

bron: Huffington Post (Nick McKenzie, Nick Baumann, Akbar Shahid Ahmed, Jessica Schulberg, Paul Blumenthal, Zach Carter), MonacoLife (Ian Brodie)

Reacties zijn gesloten.