Het was niet alleen de mest die stonk

Medio november 2016 vonden invallen plaats bij transportbedrijf Daas Groep op verdenking van mestfraude. Zo’n veertig mensen voerden de doorzoekingen uit in Wintelre, Sint-Oedenrode en Barneveld. Er zou zijn gesjoemeld met de administratie, waardoor niet duidelijk is hoeveel mest er per transport werd vervoerd en of dit meer is dan toegestaan. Er werd onder meer beslag gelegd op onroerend goed, twee vrachtwagens met aanhangers en vier opleggers. Ook de administratie werd meegenomen. Een onderdeel of rechtsvoorganger van dit bedrijf – W. Daas BV – werd medio september in staat van faillissement gesteld door de Rechtbank van Oost-Brabant.

Maar het was niet alleen de mest die stonk. Voormalige chauffeurs van het bedrijf maakten gewag van veel meer misstanden. De overbelading van vrachtwagens was volgens hen meer regelmaat dan uitzondering. Ook zou er gesjoemeld zijn met tachografen en werd er illegaal rode diesel (voor landbouwwerktuigen) uit België gehaald. Als het al een keer tot een boete kwam, dan werd die betaald en werd er weer verder getransporteerd. Een eerdere verdenking van fraude met de mestadministratie kon onvoldoende hard worden gemaakt.

De lokale politiek reageerde verdeeld. De meeste politieke partijen in Eersel zeiden van niets te weten. Politici van Eersel Anders en Leefbaar Eersel, die zelf woonachtig zijn in Wintelre, hadden in hun omgeving wel opgevangen dat er wat speelde aan de Groenstraat, maar kenden de details niet.

Bij deze actie werkte de politie samen met het functioneel parket van het OM, de Douane en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Binnen de strenge Nederlandse regelgeving is het vervoer van dierlijke meststoffen voorbehouden aan geregistreerde intermediairs, zoals de bedrijfsleider van transportbedrijf Daas Groep. Vermoedelijk werd met de fraude een flink financieel voordeel behaald en werden eerlijke concurrenten benadeeld. De bedrijfsleider uit Wintelre werd opgepakt en na twee dagen weer op vrije voeten gesteld. Behalve schending van milieuregels, zou hij zich ook schuldig kunnen hebben gemaakt aan een economisch delict; overtredingen waarop forse straffen staan. 

bron: Omroep Brabant (Maaike Cnossen, Sandra Kagie, Tessel Linders, Renée Müller), Transport Online, Eindhovens Dagblad, Mestportaal.nl


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *