Helpt Elkander en neem er zelf ook één.

Medio februari 2014 werd Arwin van Garderen (1960) gearresteerd in de Portugese kustplaats Milfontes. De man waarvan menigeen in Denekamp zich een paar dagen daarvoor nog afvroeg waarheen hij was vertrokken met de kas van begrafenisvereniging ‘Helpt Elkander’. De penningmeester – tevens raadslid van Lokaal Dinkelland, de grootste partij in die gemeente – verdween begin januari spoorloos na verduistering van enkele tienduizenden euros. Althans, dat dacht men.

Helpt Elkander begrafenisverenigingHet bestuur van de vereniging deed aangifte tegen de penningmeester en nam een accountant in de arm om de boeken te controleren en de omvang van de schade te bepalen. Begin februari moest het bestuur melden dat niet 21.000 maar zo’n 500.000 euro was verdwenen en dat de kas volledig leeg was. De leden reageerden emotioneel en meenden dat het bestuur ook niet geheel vrijuit ging. Van Garderen mocht te veel alleen handelen waardoor hij zo’n fors bedrag kon ontvreemden. Van Garderen werd eerder gevonden in een hotel in Zwitserland, maar sloeg opnieuw op de vlucht toen een journalist van de regionale krant Tubantia hem traceerde.

De Nederlandse politie heeft om zijn uitlevering verzocht. De eigenaar van het hotel – een Nederlander – herkende de voortvluchtige inwoner van Denekamp. Van Garderen zou zijn hotelrekening niet hebben kunnen betalen, waarna het hotel de politie inschakelde. Zo kwam de identiteit van de penningmeester naar buiten. Hij zou al langere tijd in verschillende hotels in Portugal hebben gelogeerd en wilde bij het laatste hotel van de manager geld lenen omdat hij ‘platzak’ zou zijn. Ook zou hij hebben geprobeerd zelfmoord te plegen.

De zaak kwam in december 2013 aan het licht door het onbetaald blijven van een rekening. Als voorzitter Schutte een financieel overzicht vraagt en krijgt, blijkt Van Garderen ruim 11.000 euro aan zichzelf te hebben overgemaakt. Begin januari boekte de penningmeester nog eens 21.000 euro aan zichzelf over en leek daarna van de aardbodem verdwenen.

Voorheen een geslaagde ondernemer en betrokken burger

Eind jaren negentig bood Van Garderen met zijn bedrijven Introweb en Introcom als één van de eersten in Nederland draadloos internet aan. Hij was een geslaagde jonge ondernemer, reed in een sportauto en liet een villa bouwen, waarvan de tuin voldoende ruimte bood voor zijn grootste hobby; modeltreinen. Daarnaast was hij zeer actief in het maatschappelijk leven: bestuurslid van de bibliotheek, voorzitter van de tennisvereniging en oprichter van een heus spoorwegmuseum.

Met zijn bedrijven gaat het allengs minder en in 2005 werd Van Garderen zelfs failliet verklaard. Hij verruilde de villa en de sportauto voor een huurhuis en een kleine auto en stapte in de handel in modeltreintjes. Door een monsterzege van de partij Lokaal Dinkelland in 2010 komt Van Garderen – plek 12 op de kieslijst – in de gemeenteraad. Een jaar later werd hij penningmeester van de begrafenisvereniging.

Begin juli 2015 werd Van Garderen veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 jaar.

bron: Binnenlands Bestuur, Tubantia, RTV Oost, Elsevier (Shari Deira), de Volkskrant (Ana van Es, Elsbeth Stoker)

Reacties zijn gesloten.