Harry Mens schikt in vastgoedfraudezaak

Makelaar en tv-presentator Harry Mens heeft vrijdag een schikking getroffen met het Openbaar Ministerie in de vastgoedfraudezaak. Sinds 2008 was hij verdachte in de Bouwfonds-affaire, ofwel de Klimopzaak. Hij betaalt nu een boete van 100.000 euro aan justitie. Verder heeft hij een minnelijke schikking met het Bouwfonds waarmee hij 650.000 euro terugbetaalt aan het fonds.

Volgens justitie heeft hij dit bedrag ten onrechte in zijn zak gestoken, na een valse factuur. Mens ontkent dit. Hij zegt dat hij de zaak voor de rechter wel had kunnen winnen, maar schikt nu toch. Dat, terwijl de feiten op 12 juni aanstaande zouden verjaren.

Het bedrijf van Mens stuurde op 10 juni 2000 een factuur van 1,5 miljoen gulden (nu 650.000 euro) naar het Bouwfonds inzake de verkoop van het kantorenpark Solaris in Rotterdam. Het OM zet vraagtekens bij die factuur. Het Solaris-project is namelijk aan de Duitse bank Bankhaus Wölbern verkocht, zonder bemoeienis van Harry Mens.

De omstreden factuur is uiteindelijk wel betaald uit de tegoeden van het Bouwfonds maar is dus vals, aldus justitie. Mens zegt dat de factuur voor courtage was voor de verkoop van het project aan een vastgoedhandelaar, die echter is overleden, zodat deze mondelinge afspraak niet kan worden getoetst.

lees het hele artikel op Crimesite

Reacties zijn gesloten.