Guinee zegt bewijzen van corruptie BSGR te hebben

Guinee Simandou

Mijnbouwvergunningen Simandou (© FT)

BSG Resources moet de concessie weer afstaan, die ze in 2008 verwierf voor het winnen van ijzererts in het Simandou-gebergte, één van de grootste onontgonnen voorraden ter wereld. Een commissie, die onderzoek deed naar de verkrijging, kwam medio april 2014 met die uitspraak, op grond van ‘bewijzen’ dat steekpenningen zouden zijn betaald aan Mamadie Touré, de vrouw van wijlen dictator Lansana Conté.

Veel van dat bewijsmateriaal verzamelde de FBI in de VS in een onderzoek naar de handel en wandel van Frederic Cilins, een compagnon van Beny Steinmetz, naar eigen zeggen de rijkste zakenman van Israël. Op grond van opgenomen gesprekken met de meewerkende Touré werd hij vorig jaar in Florida gearresteerd. Hij zou haar 150.000 dollar in het vooruitzicht hebben gesteld als zij belastende documenten zou vernietigen. Vanaf 2006 zou zij 3 miljoen dollar hebben ontvangen en in 2010 nog eens 5 miljoen.

Rio Tinto – eveneens houder van een concessie – werkt aan een nieuwe spoorlijn van zo’n 650 kilometer om het ijzererts naar de kust te kunnen vervoeren. Naar verwachting zou de productie eind 2015 op gang moeten komen. Het meeste erts is bestemd voor China, grootaandeelhouder van Rio Tinto. Dit bedrijf bezat een mijnbouwvergunning voor het hele gebied, maar deed daar niets mee en moest in 2008 de helft afstaan aan Steinmetz. Zijn bedrijf BSGR kreeg een deel van de rechten toegewezen na een investering van 165 miljoen dollar in de exploratie van het gebied. Van de verkregen concessie verkocht hij direct 51% door aan de Braziliaanse mijnbouwgigant Vale voor 2,5 miljard dollar, twee keer zoveel als de jaarlijkse overheidsbegroting van Guinee.

Vale, dat inmiddels ook honderden miljoen heeft geïnvesteerd, zou nu weer een rechtszaak tegen BSGR beginnen en begin mei kondigde ook Rio Tinto aan om de Israëlische miljardair, zijn op Guernsey gevestigde bedrijf en Vale voor het gerecht in de VS te slepen over deze zaak. Vale had destijds belangstelling om met Rio Tinto samen te werken, maar zou vertrouwelijke informatie uit gesprekken hebben doorgespeeld aan BSGR. Niet alleen Touré zou zijn omgekocht, ook de minister van Mijnbouw destijds, Mahmoud Thiam, ontving volgens hen z’n 200 miljoen dollar.

Guinee beschikt over overvloedige hoeveelheden diamanten, bauxiet, goud, uranium en ijzer, maar bleef onder het bewind van Conté en zijn (familie)clan één van de armste en minst ontwikkelde landen ter wereld, grotendeels zonder schoon water, elektriciteit en onderwijs. De in 2010 gekozen president Alpha Condé heeft inmiddels – net als zijn voorganger – de volledige controle over de grondstoffensector. Zijn regering hield alle concessies opnieuw tegen het licht, waaronder die van BSGR. Zo kan het nog wel even duren, voordat de inwoners van Guinee de vruchten plukken van haar natuurlijke rijkdommen.

bron: the Guardian (Ian Cobain), Bloomberg (Bob Van Voris, Jesse Riseborough), Africa Intelligence, Global Witness, FT, Wikipedia

Reacties zijn gesloten.