GSK schikt voor 3 miljard dollar

GlaxoSmithKline Plc heeft schuld bekend inzake het overtreden van Amerikaanse wetten voor de ontwikkeling en marketing van medicijnen. Het Britse bedrijf betaalt 1 miljard dollar op strafrechtelijke gronden en 2 miljard op civielrechtelijke gronden. Daarmee komt de boete van 2,3 miljard dollar die Pfizer Inc in 2009 betaalde nu op de tweede plaats waar het de omvangrijkste schikkingen in de farmaceutische industrie van de VS betreft.

De overtredingen betreffen de medicijnen Paxil (antidepressivum), Wellbutrin (idem) en Avandia (voor diabeten), gepleegd tussen eind jaren ’90 en 2007.

Op grond van de False Claims Act komt een deel van de 2 miljard dollar mogelijk terecht bij diverse klokkenluiders die de overheid hebben geholpen bij haar onderzoek.

In een schriftelijke verklaring deelde CEO Andrew Witty mee dat “de overtredingen plaats vonden in een ander tijdperk binnen het bedrijf”, maar niet kunnen worden geaccepteerd. “Ik wil uitdrukking geven aan onze spijt en herhaal dat we geleerd hebben van de gemaakte fouten.”

 

lees het hele artikel op de site van Reuters (David Ingram)

Reacties zijn gesloten.