Groenhof: geen oplichting en verduistering, wel omkoping en witwassen

Oud-topman Buck Groenhof van het voormalige SNS Property Finance kreeg medio mei 2016 een onvoorwaardelijke celstraf van 12 maanden opgelegd, plus 6 maanden voorwaardelijk. Volgens de rechtbank was hij schuldig aan omkoping, valsheid in geschrift en lidmaatschap van een criminele organisatie. Maar geen oplichting en verduistering, aangezien de vastgoedbank de honoraria kende en betaalde. Pieter Grasdijk werd veroordeeld tot 15 maanden cel, waarvan 5 voorwaardelijk. De zeven andere verdachten, waaronder Groenhofs persoonlijke assistente Angelique Schets, kregen geen cel-, maar taakstraffen. Het OM had fors hogere strafeisen gesteld als waarschuwing aan andere witteboordencriminelen. De rechtbank was evenwel van oordeel dat in de publiciteit rond deze zaak ten onrechte een verband was gelegd met de ondergang en nationalisatie van SNS Reaal.

SNS PF Groenhof geen oplichting en verduistering

In juli 2015 verkochte voormalige hoofdkantoor van Centraal Beheer Achmea in Apeldoorn, dat gedeeltelijk eigendom was van Propertize.

Hart voor de zaak en jezelf

Groenhof werkte in 2012 al jaren voor SNS Property Finance – thans Propertize geheten – om ‘schoon schip te maken’ en ‘puin te ruimen’. Daarbij verzamelde hij een aantal collega-zzp’ers van met name Boer & Croon – of moet ik zeggen Bier & Co – om zich heen en opereerde via de door hem geleide stichting Herstructureringsgroep Nederland (HGN). De ingevlogen zwaargewichten toucheerden tarieven tot 350 euro per uur, maar stonden daarvan tot 50 euro af aan Groenhof. Deze ‘aanbrengfee’ werd door hem gewoon gefactureerd als advieswerk; dus witwassen. Alleen Grasdijk al maakte ruim 140.000 euro over naar Curaçao, waar bv’s van Groenhof als Salvadanio en Consus gevestigd waren. Grasdijk streek op zijn beurt ook weer kickbacks op van consultants die hij inhuurde bij SNS Property Finance (voorheen Bouwfonds Property Finance). Het ‘Antillencircuitje’ – zoals oud-medewerkers het noemden – werd door de rechtbank geduid als een criminele organisatie.

De ‘club van Buck’ verdiende 2,3 miljoen euro aan de extra inkomsten. Groenhof deelde voor 1 miljoen euro in de buit, Grasdijk voor 800.000 euro. De rechtbank bepaalde dat deze wederrechtelijk verkregen inkomsten moeten worden terugbetaald. SNS was niet op de hoogte van de onderlinge afspraken tussen de externen die ze inhuurde. Achteraf bekende Groenhof dat hij deze afspraken beter wel had kunnen delen met zijn opdrachtgevers bij de bank. Destijds had hij “oprecht de overtuiging dat het privé-afspraken” waren.
Terwijl Groenhof in mailverkeer uit 2011 nog het bestaan van ‘retour-fees’ – waarvan klokkenluiders melding hadden gemaakt – ontkende: “Dergelijke afspraken zijn mij niet bekend. (..) Het is ook niet mogelijk.”

Kruimelwerk zwaar bestraft

De verdenkingen tegen oud-topman Buck Groenhof kwamen eind 2012 voor het eerst naar buiten via Het Financieele Dagblad door beschuldigingen van een medewerker. Hetty van de Laar, directrice van het Antwerpse vastgoedadviesbedrijf Effix, betichtte haar opdrachtgever Groenhof onder meer van vriendjespolitiek en smeergeldbetalingen. Effix en zijzelf deden aangifte in zowel Nederland als België. In een tussenvonnis van de rechtbank in Utrecht werd haar claim echter voor 90% van tafel geveegd, omdat zij niet medio 2010 de fraude meldde, maar pas in 2012. Begin mei besloot een Belgische rechtbank in beroep tot volledige vrijspraak van Groenhof.

Groenhof verdedigde voor de rechtbank belangrijk werk te hebben verricht met zijn ingehuurde saneringsteam bij SNS Property Finance. “We moesten onder uiterst moeilijke omstandigheden de portefeuille met 1 miljard euro per jaar terugbrengen. Dat die afbouw ieder jaar gelukt is, daar ben ik nog steeds trots op. Ik heb meer dan gepresteerd.”
Pieter Grasdijk zette een halve eierschaal op zijn hoofd en ageerde dat het OM in Nederland niemand voor de Libor-zaak vervolgt, terwijl die affaire vele malen groter is dan de onderhavige corruptie.

bron: FD (Vasco van der Boon), de Volkskrant (Peter de Waard), Quote (Stijn van Wonderen), NRC (Anouk Eigenraam)

Reacties zijn gesloten.