Goldman Sachs en Shell winnen Public Eye Awards in Davos

WEF Davos 2013

Politieman op het dak van het Congress Hotel tijdens het World Economic Forum 2013

Ook dit jaar werden gelijktijdig met het World Economic Forum in Davos de jaarlijkse Public Eye Awards bekend gemaakt voor het slechtste bedrijf in sociaal en ecologisch opzicht. Uit de 7 genomineerde kandidaten werd Goldman Sachs gekozen door de jury, Shell was de winnaar van de publieksprijs. Dat maakten de Zwitserse afdeling van Greenpeace en de Declaratie van Bern bekend.

Goldman Sachs werd omschreven als “a key player in financially driven globalisation, which pays for profits of a few with exploding inequality and the impoverishment of broad strata”. De derivatendeals, waarmee Griekenland de Eurozone in werd geloodsd, legde een zware wissel op de toekomst van de Grieken, aldus Andreas Missbach, financieel expert bij de Declaratie van Bern.

Shell kreeg de meeste stemmen van de bijna 42.000 stemmers op internet, met name vanwege hun riskante zoektocht naar fossiele brandstoffen op de Noordpool. Een investering van zo’n 4,5 miljard dollar tot nu, die alleen nog maar problemen heeft opgeleverd, aldus Kumi Naidoo, Directeur van Greenpeace International.

Professor William K. Black, bekend econoom en auteur (“The best way to rob a bank is to own one”), sprak bij de uitreiking over de criminele energie van bedrijven en de oligarchie in de financiële sector. Over Goldman Sachs zei hij: “The central point that I want to stress as a white-collar criminologist and effective financial regulator is that Goldman Sachs is not a singular ‘rotten apple’ in a healthy bushel of banks. Goldman Sachs is the norm for systemically dangerous institutions (SDIs)”  (‘too big to fail’ banken).

De overige genomineerde bedrijven waren Alstom (FR), Coal India (IN), G4S (UK), Lonmin (ZA) en Repower (CH).
In 2012 gaf de jury de prijs aan de Britse Barclays bank en ging de publieksprijs naar de Brazialiaanse mijnbouwgigant Vale.

bron: Public Eye, France24, Quartz

Reacties zijn gesloten.