Gift aan Maleisische premier toch verder onderzocht

Najib Razak bleek de 681 miljoen dollar op een persoonlijke bankrekening niet verduisterd te hebben uit het investeringsfonds 1MDB, maar gekregen te hebben van een bevriend lid van de koninklijk familie van Saoedi Arabië. Dat concludeerde de nieuwe Maleisische minister van Justitie eind januari 2016. De premier zou 620 miljoen dollar – over van de gift – hebben terugbetaald. De vorige minister, die het onderzoek naar mogelijke fraude bij 1MDB leidde, werd in juli 2015 door Razak – voorzitter van de raad van advies van 1MDB – aan de kant gezet. 

Eveneens in januari nam de voorzitter van Goldman Sachs in Zuidoost-Azië plotseling verlof en vloog met zijn vrouw Kimora Lee Simmons – voormalig model en voorheen gehuwd met hip-hop zakenman Russell Simmons en bevriend met de first lady –  terug naar Los Angeles om nog geen maand later het bedrijf te verlaten.

gift aan Maleisische premier. Razak, Leissner en Simmons

Razak, Leissner en Simmons

Tim Leissner had voor Goldman Sachs gouden zaken gedaan. Vanaf 2006 leidde hij de zaken in Singapore en vanaf 2014 in de hele regio. Voor 1MDB verzorgde Goldman Sachs de uitgifte van drie obligatieleningen in 2012 en 2013 voor een totaal bedrag van 6,5 miljard dollar. GS verdiende daar een kleine 600 miljoen dollar aan, veel meer dan de doorgaans gangbare 5%. Bovendien werkte het volgens Bloomberg de afgelopen vijf jaar voor 1MDB aan diverse fusies en overnames met een waarde van 19 miljard dollar. 

Het onderzoek van de Maleisische Anti-Corruptie Commissie (Suruhanjaya Pencegahan Rasuah MalaysiaSPRM) mag dan zijn gesloten, in de VS, Zwitserland, Singapore en Hongkong was men nog niet klaar. Zij zijn op het spoor van de man die de premier in het zadel hielp bij 1MDB. Zijn exorbitante uitgavenpatroon wordt nu begrepen in het licht van zijn werk achter de schermen. Jho Low, zoon van een rijke Maleisische zakenman, werkte als financieel adviseur voor de olierijke deelstaat Terengganu, die in 2008 een staatsinvesteringsfonds opzette, genaamd Terengganu Investment Authority (TIA). Een jaar later werd de stiefvader van zijn studievriend Riza Aziz premier. Volgens onderzoeksjournalisten van Sarawak Report was Low degene die Najib Razak hielp om TIA over te nemen en om te dopen in 1Malaysia Development Berhad, oftewel 1MDB.

gift aan Maleisische premier

Zakenpartner van vriend van Jho Low bij diens Picasso Les femmes d’Alger

Vanaf 2009 dook Jho Low (1981) plots op in de jetset van New York. Behalve door 6-cijferige barrekeneningen bij feestjes van artiesten en liefdadigheidsinstellingen viel hij op door de aanschaf van luxe appartementen en dure kunstwerken. Aan twee appartementen gaf hij ruim 50 miljoen dollar uit en voor aan de muur kocht hij werken van Monet, Basquiat en Rothko. Ook zou hij vorig jaar het werk “Les femmes d’Alger” van Picasso hebben gekocht voor 179 miljoen dollar. Zijn vriend Aziz hielp hij om met diens partner Joey McFarland het productiebedrijf Red Granite Pictures op te zetten, dat de film “The Wolf of Wall Street” produceerde.

Het onderdeel Kleptocracy Asset Recovery van het Amerikaanse ministerie van Justitie onderzoekt de bestedingen van Low, die inmiddels met fors verlies snel enkele kunstwerken heeft verkocht omdat diverse landen zijn bankrekeningen hebben geblokkeerd. 

bron: New York Post (Jennifer Gould Keil), the Guardian (Oliver Holmes), FreeMalaysiaToday, Sarawak Report

Reacties zijn gesloten.