Gezondheidszorg Florida voedingsbodem fraude

In Florida werden begin september 2016 meer dan tien personen uit met name de provincies Palm Beach en Broward aangeklaagd voor gesjoemel met medicinale zalf voor een bedrag van ruim 175 miljoen dollar over de afgelopen 2 jaar. De zalfjes werden door NuMedCare LLC in het groot vervaardigd om vervolgens op doktersrecept als maatwerk voor een patiënt te worden verstrekt. Dan werden flinke bedragen bij de verzekeraar in rekening gebracht, tot meer dan 30.000 dollar voor een tube.

Gezondheidszorg Florida voedingsbodemDe verschillende soorten zalf werden in Florida, Texas en Nevada gemaakt en verkocht in Boca Raton. Drie betrokken artsen en enkele apothekers ontvingen steekpenningen en konden gebruik maken van voorbedrukte receptenboekjes. Vanuit call centers werden potentiële patiënten geronseld, waaronder deelnemers aan Tricare, een zorgprogramma van het ministerie van Defensie.

Clifford Carroll (1980) wordt beschouwd als de centrale spil in de fraude. Hij maakt kans op een gevangenisstraf van maximaal 23 jaar en een boete van enkele tonnen. De overigen, in leeftijd variërend van 28 tot 73 jaar, zouden gevangenisstraffen van 5 tot 10 jaar kunnen krijgen. Het OM, dat in deze zaak samenwerkte met de Internal Revenue Service (IRS) en Drug Enforcement Administration (DEA), gaf aan ook te pogen het verdiende geld en diverse panden verbeurd te laten verklaren.

De zaak doet sterk denken aan American Pain, één van de vele klinieken in hetzelfde zuiden van Florida, waar zwaar verslavende pijnstillers te verkrijgen waren. Door John Temple prachtig filmisch beschreven in het gelijknamige boek. Met name het opiaat oxycodone vond gretig aftrek. Na een jarenlange campagne door o.a. de fabrikant Purdue Pharma veranderde de medische en publieke opinie ten aanzien van pijnbestrijding. Dozen vol OxyContin, ooit voorbehouden aan terminale kankerpatiënten, waren bij pijnklachten in Boca Raton verkrijgbaar op vertoon van een MRI-scan.

OxyContin, Gezondheidszorg Florida voedingsbodem

OxyContin

In een paar staten in Amerika, waaronder Florida, mogen artsen ook voor apotheek spelen. Dat maakte het een geschikte locatie voor pijnklinieken, waarvan er rond 2010 bij elke afslag van de Interstate 75 – Oxy Alley – wel enkele waren te vinden. Jonge dokters met een grote studieschuld of juist tamelijk oude met veel schulden of zonder pensioen werden via Craigslist aangetrokken om per dag tientallen patiënten te zien. In minder dan 2 jaar tijd schreven vijf artsen van American Pain ruim 65.000 recepten uit voor 14.000.000 oxycodone pillen. Tachtig procent van de ‘patiënten’ kwam van buiten Florida; samen met een bus of met een vlucht naar Miami International Airport, de Oxy Express

Chris George en Derik Nolan, die American Pain runden, verdienden zo dagelijks meer dan 100.000 dollar. Terwijl de DEA aan de ene kant probeerde dergelijke ‘pill mills‘ op te rollen, gaf zij jaren achtereen aan fabrikanten toestemming om steeds meer oxycodone te fabriceren. In 2010 werd het quotum bijvoorbeeld opnieuw verhoogd, nu naar 105.500 kilo, meer dan 2 keer de hoeveelheid die in 2005 mocht worden vervaardigd.

George en Nolan werden in 2012 veroordeeld tot gevangenisstraffen van 17,5 en 14 jaar. Diverse pijnklinieken sloten daarna hun deuren en in 2013 gingen er nog maar 313 miljoen oxycodone pillen over de toonbank. In 2014 stond nog slechts één arts uit Florida in de top-100 van meest voorschrijvende dokters. In 2010 waren dat er negentig.

bron: SunSentinel (Paula McMahon), myPalmBeachPost (Charles Elmore), New York Post (Joselin Linder), boek American Pain (John Temple)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *