Gevangenis Marbella raakt vol

MarbellaNa acht jaar van onderzoek in de zaak Malaya naar bouwfraude en omkoping in Marbella veroordeelde rechter José Godino begin oktober 2013 52 van de 95 verdachten. Die megafraude in onroerend goed vond plaats onder voormalig burgemeester Jesús Gil (1933 – 2004), een bouwondernemer die in 1991 in de politiek stapte. Vanaf 1987 was hij tevens 16 jaar lang voorzitter van voetbalclub Atletico Madrid. Voordat Gil in 2002 door de rechtbank uit politieke functies werd verbannen, was Marbella  in 10 jaar tijd in omvang verdubbeld.

De zwaarste straf viel ten deel aan de voormalige rechterhand van Gil en spil in de omkopingspraktijken, Juan Antonio Roca. Hij kreeg een gevangenisstraf van 11 jaar en een boete van 240 miljoen euro. Een stuk milder dan de eis van 30 jaar en 810 miljoen.
Twee latere burgemeesters, Julián Muñoz en Marisol Yagüe, werden veroordeeld tot gevangenisstraffen van 2 en 6 jaar. De straf voor Muñoz was in deze zaak relatief laag. Eerder werd hij al veroordeeld tot een gevangenisstraf van 45 jaar.

Roca – bijgenaamd JR naar JR Ewing uit de televisieserie Dallas – had bij zijn arrestatie in 2006 volgens de krant El País een geschat vermogen van 2,4 miljard euro. Hij was nooit in dienst van de gemeente, maar  was wel verantwoordelijk voor stadsontwikkeling en het aanspreekpunt bij alle bouwprojecten. In ruil voor een passende vergoeding – naar eigen zeggen voor de partijkas en politieke campagnes – konden bouwbedrijven hun gang gaan. De steekpenningen deelde hij met ambtenaren en raadsleden.

Zijn talrijke bezittingen bracht Roca onder in tientallen vennootschappen, waarvan de aandelen werden beheerd in trusts. Met name het advocatenkantoor Sanchez Zubizarreta Soriano Pastor regelde deze constructies, waarin vastgoed, een luxe jacht, een vliegtuig investeringen in een paardenfokkerij en verzamelingen kunst, auto’s en rijtuigen werden ondergebracht. Manuel Sanchez Zubizarreta (1944) werd veroordeeld tot 4 jaar cel.

In 2003 werd nog verontwaardigd gereageerd toen 3 onderzoekers van de universiteit van Malaga waarschuwden voor toenemende corruptie aan de Costa del Sol. Eerder dan verwacht werd deze waarschuwing bewaarheid en startte het onderzoek naar één van de grootste corruptiezaken in Spanje. Op een computer van Roca werd bewijs gevonden van  de betaalde steekpenningen. Samen met de verklaringen van zijn accountant Salvador Gardoqui en telefoontaps vormde dat voldoende bewijs. Roca zelf gaf pas toe nadat de aanklager een schikking had getroffen met Pérez Peña, die zowel Roca als Yagüe had omgekocht.

bron: de Volkskrant (Steven Adolf), El País (Fernando J. Pérez), the Guardian (Giles Tremlett), Wikipedia, StAR Worldbank

Reacties zijn gesloten.